Östersjö maraton ställs in

Inställt. Östersjö maraton brukar locka hundratals deltagare, men i år ställs loppet in. Bild: VN-arkiv

Årets upplaga av Östersjö maraton inhiberas. Utöver coronaviruset bidrar också det faktum att loppet krockar med Helsinki City Marathon.

I början av oktober skulle Östersjö maraton ha ordnats för 13:e gången i Hangö, men så blir det inte. På tisdagsförmiddagen säger Johan Stenman, från arrangörsföreningen Hangö brandmannaförening, att coronaviruset gör att loppet ställs in.

– Men det är inte den enda orsaken. Också Helsinki City Marathon påverkas av viruset och arrangörerna har bestämt att det loppet ordnas den 3 oktober, alltså samma dag som Östersjö maraton skulle ha avgjorts. Vi har inte möjlighet att konkurrera med loppet i Helsingfors, framför allt inte eftersom det arrangeras för 40:e gången och arrangörerna har satsat mycket på det.

Stenman säger också att det inte är aktuellt att ordna Östersjö maraton på ett annat datum än det planerade. Däremot är tanken att genomföra Östersjö maraton nästa år.

– Samtidigt vet ju heller ingen hur coronaviruskrisen ser ut på hösten och därför bestämde vi oss för att inte försöka hitta ett annat datum. På det här sättet undviker vi också att hamna i en situation där många skulle ha betalat deltagaravgiften för ett lopp som inte kan genomföras.

Anmälningstiden till årets lopp hade redan hunnit börja, men Stenman säger att inte särskilt många har anmält sig. Han konstaterar också att det återstår att se om de registrerade anmälningarna flyttas ett år framåt.

– Vi ska ta ställning till det, men tidigare har vi använt oss av ett liknande koncept om någon som varit anmäld har blivit skadad eller sjuk före loppet.

Mer läsning