Östersjö maraton löps på lördag

Återkommande. Östersjö maraton löps på lördag och konceptet är detsamma som tidigare. Bild: VN-arkiv

Det här veckoslutet är det dags för årets upplaga av Östersjö maraton. Loppet följer samma koncept som tidigare och arrangörerna hoppas på 600 deltagare.

Klockan 12 på lördag går starskottet för årets Östersjö maraton. Först i väg är de som ska springa maratonloppet, alltså 42 kilometer, och en timme starar deltagarna i halvmaratonloppet. På samma gång beger sig också de löpare i väg som ska springa en fjärdedel av ett maratonlopp. Tony Bäckman från Hangö brandmannaförening hör till arrangörerna och han säger att läget är bra.

– Givetvis är det alltid mycket att göra under den sista veckan, men allting är ändå under kontroll. I vanlig ordning är det också möjligt att anmäla sig på plats och vi hoppas på 600 deltagare. I fjol var deltagarantalet dock aningen lägre än så.

Också HIK-friidrott hjälper till med arrangemangen och i vanlig ordning sker både starten och målgången vid Hangö centralskola. Bäckman säger att rutten i princip är densamma som tidigare.

– Loppets koncept är det vanliga, men i år satsar vi mera än vanligt på ett samarbete med en aktör som jobbar för att skydda Östersjön. Dessutom har vi ett samarbete med en grupp som plockar skräp på stränderna i Hangö och det kommer att finnas konstverk som är tillverkade av skräp längs med rutten.

Mer läsning