Östersjö maraton har ny rutt

Dags igen. På lördag avgörs Östersjö maraton för elfte gången. Bild: VN-arkiv/Nina Ahtola

På lördag är det dags för den elfte upplagan av Östersjö maraton i Hangö. Arrangörerna meddelar att rutten skiljer sig från tidigare år.

Startskottet för maratonloppet går klockan 12 på lördag och både start- och målgången sker vid Centralskolan i Hangö. En timme efter att de första deltagarna har begett sig i väg är det dags för dem som har anmält sig till halv- eller kvartsmaratonloppet.

– I början av veckan hade ungefär 350 deltagare anmält sig, det är aningen färre än tidigare år. Överlag är intresset mindre för sådana här lopp än vad det varit förut, säger Johan Stenman från Hangö brandmannaförening som är en del av arrangemanget.

Det är möjligt att anmäla sig på själva tävlingsdagen, men i så fall skall det ske senast en timme före start. Stenman säger att det inte alls är ovanligt att det dyker upp löpare i sista stund, men i deras fall är oftast vädret helt avgörande.

– Det är elfte gången som vi ordnar det här loppet och alla år har det varit solsken. Förstås hoppas vi att det är så igen. Rutten har ändrat en aning i år och deltagarna springer inte alls på campingområdet. Det kommer att spelas musik på torget och vi hoppas att det dyker upp människor längs med banan som stöttar löparna.