Östersjö maraton firade tio år

Drygt 550 löpare hade anmält sig till den tionde upplagan av Östersjö maraton i Hangö. Reijo Ronnila var lördagens snabbaste halvmaratonlöpare.

Östersjö maraton har verkligen utvecklats till ett lyckat evenemang. Deltagarantalet håller en stabil nivå och även i år tävlade närmare 600 löpare.

Dessutom fungerade lördagens tävling som ett jubileumslopp, då det firade tio år.

– Det är säkert flera saker som spelar in kring varför det här konceptet fungerar. Dylika lopp ordnas inte i överflöd den här tiden på året och dessutom arrangeras det överlag inte sådana här tävlingar i regionen, säger arrangören Tony Bäckman.

Det erbjöds tre olika distanser i lördags. Förstås kunde man löpa maraton eller halvmaraton, men det fanns också en 10,5 kilometer lång sträcka. Bäckman säger att det finns en del tankar om att utveckla tävlingen, men det berör inte distanserna.

– De är bra som de är och responsen bland deltagarna brukar vara god. Banan är snabb och det är omtyckt. Men det är också en fin rutt och förhoppningsvis hinner löparna njuta av den.

Inget rekord

Reijo Ronnila var först över mållinjen i halvmaraton. Hans tid landade på 1.18.17 men han har sprungit snabbare i Hangö. Maratonloppet vanns av Mikko Sallinen på 3.03.07, medan Roope Huvärinen var snabbast på den korta distansen.

Hans tid blev 36.20.

– Jag deltog senast här för två år sedan och då blev min tid 1:15,21. Men jag fick springa stora delar av dagens lopp ensam och då blir det alltid svårare att få till tuffa tider, säger Ronnila strax efter målgång.

På det stora hela var han ändå nöjd med sitt lopp, men det fanns några småsaker att korrigera. Ronnila tyckte om banan och berättar att han deltog för fjärde gången.

– Det är en bra bana och den passar mig. På vissa ställen finns det några stigningar, men som helhet är det ett vackert område att löpa i.

För honom har säsongen varit hektisk och den är nödvändigtvis ännu inte över. Redan nu kan han ändå säga att det är fullt möjligt att han återvänder till Hangö nästa år.

– Antagligen blir det så, jag tycker om att tävla här.

Bekant omgivning

I och med att Östersjö maraton firade tio år, så hade Tommy Lindgren ställt upp som beskyddare. Till vardags är han sångare i bandet Don Johnson Big Band.

Även om Lindgren aldrig har bott i Hangö, så är staden viktig för honom. Många av hans släktingar har nämligen haft staden som sin bas.

– Så visst har jag tillbringat mycket tid här. Man kan väl kalla det för min mentala hemstad. Dessutom har jag kommit hit då jag har sökt inspiration för att skriva låtar och det är en bra plats för det, säger han.

Tanken var att han skulle löpa ett halvmaraton, men på grund av influensa fick han välja den kortare distansen. Dock är Lindgren ingen ovan löpare, till exempel hörde han till ett terränglöpningslag då han studerade i USA.

– På den tiden var jag i gott skick, men nu för tiden tränar jag inte lika hårt. Jag brukar så klart löpa, men tränar inte för att utvecklas, säger han.

Bra förhållanden

Lindgren var nöjd med loppet, även om han var tvungen att hålla tillbaka på grund av sjukdom. Han tyckte om rutten och säger dessutom att vädret hjälpte till.

– Solen tittade ju fram, så jag fick nog upp värmen fast jag sprang i t-tröja och shorts. I början av loppet sprang jag tillsammans med min syster, som skulle löpa halvmaraton, och det var kul.