Östersjö cup spelas inte den här sommaren

Inställt. Östersjö cup spelas inte i år. Bild: VN-arkiv

Coronaviruset fortsätter att skörda idrottsevenemang. Nu har FC HIK beslutat att juniorfotbollsturneringen Östersjö cup inte spelas i år.

Östersjö cup i fotboll skulle egentligen ha spelats med start i slutet av juli, men i lördags meddelade arrangörsföreningen FC HIK att årets cup ställs in. På sin webbsida skriver Hicken att styrelsen – tillsammans med arbetsgruppen för Östersjö cup – kommit fram till att det inte går att ordna turneringen på ett säkert sätt.

I och med att de deltagande spelarna inkvarteras i Hangö, äter måltider i en skola och dessutom deltar i ytterligare evenemang utöver matcherna är det givetvis svårt att undvika folksamlingar. Arrangörerna konstaterar att deltagarnas hälsa är det viktigaste och därför har det slagits fast att det är omöjligt att ordna en högklassig turnering under rådande omständigheter.

Hicken meddelar också att alla betalda deltagaravgifter återbetalas till lagen.

Turneringen har visserligen blivit allt mindre de senaste åren och i fjol deltog drygt 30 lag i tre pojkklasser, men det är klart att cupen ändå är viktig ur en ekonomisk synvinkel för Hicken. Kanske var det också därför som Hicken omgående bekräftade att Östersjö cup arrangeras i vanlig ordning nästa år och då börjar turneringen den 23 juli. Turneringen avslutas två dagar senare och Hicken meddelar att det är att anmälningar till Östersjö cup börjar tas emot under slutet av det här året.

Östersjö cup har spelats sedan 1990-talet och det här är endast andra gången som turneringen inte kan genomföras. 2016 blev det heller ingen turnering och när Östersjö cup återvände ett år senare gjorde den det i mindre skala än tidigare. Efter det har Östersjö cup alltid lockat ett 30-tal lag.