Österbyloppet ställs in

Inställt. Tanken var att Österbyloppet skulle genomföras på lördag, det går inte. Bild: Thomas Sundström

Det blir inget Österbylopp i skidåkning. Från början skulle Österby SK arrangera loppet på lördag, men nu blir det inte av.

På grund av att vintern ännu inte har kommit till södra Finland, så kan inte det traditionella Österbyloppet genomföras som planerat. Då det inte har varit tillräckligt kallt, så har heller inte ÖSK:s snökanoner kunnat arbeta.

– Det behövs ungefär fyra tillräckligt kalla dagar för att snökanonerna skall producera så mycket snö att det räcker för resten av säsongen. Nu har det inte varit så och vi bestämde oss redan 27 december för att ställa in loppet.

– Orsaken var att väderprognoserna redan då var dåliga, säger Österby SK:s sekreterare Owe Backman.

Arrangörsföreningen har bestämt sig för att Österbyloppet inte genomförs den här säsongen, utan man försöker på nytt nästa år. Backman säger att det inte är idealiskt att hela tiden skjuta upp tävlingen. I februari är kalendrarna dessutom fullspäckade, då ordnas flera viktiga tävlingar.

Det här betyder att ÖSK:s följande stora arrangemang blir långloppet i februari. I och med att Österbyloppet ställdes in så kan det förstås betyda att långloppet lockar flera lokala skidåkare än tidigare.

– Jag tror att det kan vara möjligt. Nu hoppas vi på kallare väder så att vi får spåren i skick, säger Owe Backman.