Miss i offerten för Österby skolas bergvärme

Bild: VN-arkiv

Österby skola i Ekenäs får vänta på sitt nya bergvärmesystem. Orsaken är att företaget som vann offerten begått ett räknefel på nästan 27 000 euro.

Då tekniska nämnden i Raseborg möttes i tisdags beslöt man att använda de pengar som reserverats för ett nytt bergvärmesystem i Österby skola till renoveringen av taket i Seminarieskolans gympasal i stället.

Anledningen till den här manövern är att entreprenören, det lokala företaget Max's water & energy, som vann offerten för ett nytt värmesystem i Österby skola har räknat fel.

– Vi är tvungna att avbryta upphandlingen av bergvärme. Vi kan inte godkänna en så här stor felräkning, säger tekniska nämndens ordförande Werner Orre, SFP.

Från företagets sida konstaterar man att det skett ett mänskligt misstag. Man hade på grund av brådska räknat med för få borrhål.

– Det var ett programfel som berodde på att vi hade ett fel i den bifogade materialförteckningen, säger Peter Söderlund på Max's water & energy.

Den ursprungliga, felräknade och godkända offerten gick på drygt 120 000 euro, medan det nya priset hade landat på 150 000 euro, berättar Orre.

– Vi flyttar anslaget och öronmärker det för gympasalens tak. Förhoppningsvis kan vi välja entreprenör för takläggningen på nästa möte den 1 oktober. Investeringen i Österby skolas bergvärme flyttar till nästa år.

Mer läsning