Oskar Kallio fick pris

Pristagare. Fr.v. Sean Rehn, Joakim Kattelus Johannes Nummikoski och Oskar Kallio står här tillsammans med sällskapets ordförande Fred Karlsson (i mitten). Bild: SLS

Svenska litteratursällskapet delade i fredags ut ett nytt pris till de studenter som fått bäst resultat i studentexamensproven i modersmål, historia och samhällslära.

Joakim Kattelus som tagit studenten vid Gymnasiet Lärkan fick pris för bästa resultat i modersmål. Han var den enda svenskspråkiga studenten som fick fulla poäng i årets prov. Johannes Nummikoski som tagit studenten vid Gymnasiet Grankulla samskola fick pris för bästa resultat i samhällslära i Svenskfinland och Sean Rehn från Katedralskolan i Åbo samt Oskar Kallio från Ekenäs gymnasium båda pris för bästa resultat i historia.

Oskar Kallio som gick Ekenäs gymnasium och som hade det bästa resultatet i historia delar också gärna med sig av goda råd till framtida studenter.

– Mitt bästa råd är att börja läsa i tid och att inte stressa. Kom ihåg att ta pauser och tänka på annat.

Själv började han läsa till provet cirka en månad innan, men höll ledigt veckoslutet innan, och han säger sig haft stor nytta av de anteckningar han fört under gymnasietiden. Han vill samtidigt passa på att tacka sin historielärare Sture Lindholm.

Kallio säger också att han hade en fördel i provet av att ha åkt på de kursresor som ordnades av skolan till Kina och Auschwitz. Det mest krävande med provet tyckte han att var tidsanvändningen och han visste inte om tiden skulle räcka till att svara på alla frågor. Nu hoppas Oskar Kallio på en studieplats i energi- och miljöteknik vid Aalto-universitetet.

Mer läsning