ÖSK har siktet inställt på flera plan

Nu börjar det. Saimi Lupala ser fram emot den kommande säsongen. Hon hoppas på framgångar under FM. Bild: Jesper Sundström

Även om snöläget inte är det bästa, förbereder sig Österby SK för den kommande skidskyttesäsongen. Tävlingarna kör i gång i januari och efter det rullar allting på.

Ännu i den förra veckan fanns det ett skidspår i Västerby. Men den senaste tidens regniga och milda väder har förstört resultatet av ett talkoarbete. Det drygt två kilometer långa spåret är fyllt av is och just nu kan man inte skida.

– Vi kunde åka skidor i knappa två veckor. Men regnet och det varma vädret förstörde och det är synd. Först läggs det ned en massa hårt arbete och sedan regnar det bort, säger tränaren Terttu Augustson.

Vidare berättar hon att även det klassiska Österbyloppet är i farozonen.

– Tanken var att det skulle ordnas i mitten av januari, men i den här takten kommer det inte att gå.

Oberoende håller hon minst två gånger i veckan till vid skidskyttevallen i Västerby med föreningens juniorer. Antalet deltagare varierar, men om alla är på plats är de ungefär 12 stycken till i spåret.

– Förhoppningsvis kan vi skida mycket i vinter, men om det blir ont om spår får vi löpa och skjuta i stället, säger Augustson.

Medalj i FM

En av juniorerna som mer regelbundet dyker upp i spåret är Saimi Lupala. I vintras tog hon en FM-medalj i klassen flickor 13 år och tillsammans med Josefine Augustsson får hon också axla de största ÖSK-förväntningarna i vinter.

Augustsson håller för övrigt till i Sverige där hon studerar vid Fjällgymnasiet. Hon skidar för en svensk klubb, men i skidskytte tävlar hon för ÖSK.

– Mitt mål den här vintern är en plats bland de tre bästa på FM. Jag hoppas också att skyttet ska utvecklas, säger Lupala.

För henne har senhösten inte varit den bästa, då hon inte kunnat träna på grund av sjukdom.

– Det här är min första träning på en tid. I det här skedet kan jag inte säga när det är dags för säsongens första tävling, men det blir nog först efter nyår.

Nytt koncept

Tävlingssäsongen har redan startat, men börjar på allvar i januari. Redan den första helgen blir det aktuellt med resor till S:t Michel och Iisvesi.

– I februari är det dags för ungdoms-FM som i år avgörs i Tusby, säger Terttu Augustson.

Hon säger att det inför den här säsongen skett en förändring i tävlingskalendern. Tidigare har tävlingarna kunnat avgöras under en dag, men så är det inte längre. I vinter kommer alla att räcka minst två dagar.

– Det är en bra sak. Det är klart att det blir enklare att åka i väg och betydligt mer givande om tävlingen inte är avgjord efter endast en dag, säger Augustson.

Vallen, vallen

Redan en tid har det inom ÖSK förts diskussioner om att skjutvallen skulle få ett välkommet ansiktslyft. Just nu ansöker föreningen om de lov som krävs och så klart även det viktigaste, pengarna.

– För tillfället kan vi inte ordna en större skidskyttetävling i Västerby. Nåid-tävlingar går kanske ännu, men annars är det helt enkelt för litet, säger Augustson.

Vidare säger hon också att man i nuläget inte skulle få ihop till en straffrunda.

– Så det skulle vara viktigt med en ny och större vall. Dessutom tror jag att intresset skulle öka om vi fick en till en förändring.

I dagens läge blir det allt vanligare med att skyttetavlorna står i en container. Det gör allting betydligt miljövänligare, då en träff inte skräpar ner i naturen.

– För vår del siktar vi också på en sådan. I dagens läge finns det knappt heller en tävlingsplats som inte skulle vara byggd så, säger Augustson.

Samarbete

Utöver vinterns olika tävlingsresor, som dessutom tenderar att bli många, kommer ÖSK att ordna en del egna tävlingar.

Då handlar det främst om interna kamper, men också ett samarbete med Ingå IF. Det sker både i tränings- och tävlingsform.

– Det fungerar bra med Ingå och en av de viktigaste sakerna med idrotten är god sämja mellan föreningarna. Vårt samarbete gäller inte endast under vintern, i somras hade vi också gemensamma löpträningar, berättar Terttu Augustson.