OS-mästaren i fokus under paddlingshelg

Klassisk tid. Wågens ordförande Anneka Pitkänen, samt aktiva duon Emma Malmsten och Jonathan Malmsten vid Thorwald Strömbergs minnesmärke. OS-guldmedaljören från 1952 uppmärksammas i samband den 40:e upplagan av Gullö Runt. Bild: Thomas Sundström

OS-guldmedaljören Thorvald Strömberg står i centrum när KK Wågen arrangerar ett temaveckoslut i paddlingens tecken i början av juli.

Kanotklubben Wågen slår på trumman med besked den 1–2 juli. På lördagen arrangerar man en eftermiddag med mästarpaddlaren Thorvald Strömberg (1931–2010) som tema. På söndag står sedan motionsloppet Gullö runt i tur.

– Och här är det egentligen flera jubileum som firas. Det här evenemanget uppmärksammar Finlands 100 år, men samtidigt är det också Gullö Runts 40-årsjubileum. Dessutom blir Wågen 70 år i år, men där blir det inget större firande, säger Anneka Pitkänen som är vice ordförande för KK Wågen.

Mycket program

På lördagen blir det alltså en eftermiddag med fokus på OS-guldmedaljören Thorvald Strömberg. Då återinviger man Ron Nordströms minnesmärke som flyttades några meter för att få mera synlighet. Nordström själv är på plats, och minnesmärket återinvigs av återinvigs av riksdagsledamot Thomas Blomqvist.

– Själva flyttande av minnesmärket gick mycket smärtfritt och det var då som tanken väcktes på att vi skulle göra något mera av det, säger Pitkänen.

På plats finns också författaren Sture Lindholm, som talar om sin biografi Thorvald Strömberg – skärgårdens son, samt skärgårdskännaren Sven Stenlund som talar om det stora paddlinsintresse som rådde i Ekenäs skärgård efter kriget. Paddlings- och roddförbundets styrelsemedlem, den forna storpaddlaren Anne Rikala medverkar också, medan skådespelaren Sixten Lundberg är speaker.

– Det som är vi också är glada över att den finländska paddlingslegenden, 100-åriga Torsten "Nappus" Liljeberg tillsammans med hustrun Haga kommer hit, säger Anneka Pitkänen.

På programmet står dessutom musik med trubadurerna Maria Hujanen och Cilla Kevin.

– Vi hoppas att det skall bli en fin dag och framför allt hoppas vi att så många som möjligt ställer upp, säger Anneka Pitkänen.

Klassiker

Söndagens Gullö runt är en verklig klassiker och arrangeras nu för 40:e gången. För hemmapaddlarna är det 20 kilometer långa loppet en av säsongens höjdpunkter .

– Det hör nog till att vara med. Det brukar vara en bra stämning, och rutten är ju mycket fin, säger Emma Malmsten som dock före Gullö runt har U23-EM i Serbien att tänka på.

– Jag har ännu inte bestämt mig för om jag skall delta i år, men nog blir det kanske så, säger kusinen Jonathan Malmsten å sin sida.

Flest starter under 39 år:

39 starter: Gunnar Åkerfelt Wågen

33: Patrick Fagerström W

32: Jons Aschan W

30: Veikko Hietanen Meriemelojat

27: Jyri Aulio MaMe

19: Rolf Fagerström W

16: Frank Liljestrand W

15: Unto Elo M, Torsten Lindroos PKK, Minna Mannerla W/HKK, Eduard von Veh W.