Orkester börjar sälja musikaliska hälsningar – digitala vykort kan skickas utan fysisk kontakt

Kultur digitalt. Lojo stadsorkester spelar i mindre ensembler och streamar dem på webben under coronakrisen. Bild: Lojo stadsorkester

Åbo svenska teater och Lojo stadsorkester satsar under våren på nya, digitala projekt för att hålla kontakten med publiken.

Åbo svenska teater blev liksom de flesta andra kulturinstitutioner tvungen att ställa in alla vårens föreställningar. I stället planerar teaterns personal nu ett antal virtuella projekt som ska lanseras under våren.

– Huvudtanken är att hålla kvar kontakten med publiken, säger taterchef Jukka Aaltonen.

Ett av de första projekten är redan genomfört och offentliggörs inom kort. Det är en inspelning av brittiska kompositören Alan Ridouts stycke Ferdinand tjuren för violin och berättare. På ÅST:s inspelning samarbetar Jukka Aaltonen med en violinist från Turun filharmoninen orkesteri.

Stycket berättar om tjuren Ferdinand som inte var som de andra tjurarna i hagen. Berättelsen har blivit känd via Disneys filmatisering.

– Berättelsen var förbjuden i Italien och Spanien på 1930-talet. Diktatorerna var inte särskilt förtjusta i en historia om en tjur som hellre vill dofta på blommor än vara aggressiv. De var rädda för att det skulle göra det svårare att få unga män i militären, säger Aaltonen.

ÅST:s virtuella projekt kommer att vara av olika slag och ska publiceras några gånger per vecka på webben och Facebook. I projekten deltar skådespelare och dramaturgen Tove Appelgren.

Orkester börjar sälja vykort

Också Lojo stadsorkester har satsat på virtuell verksamhet i coronapandemins skugga. De tio fast anställda musikerna i orkestern har fortsatt sitt arbete, och kommer att skicka musikaliska videohälsningar till servicehus, daghem och församlingar. Länkarna delas också på orkesterns sociala medier, där vem som helst kan se på klippen. Därutöver har kontrabasisten och kompositören Peter Grans komponerat och uruppfört ett helt nytt stycke digitalt.

Inför påsk kommer orkestern att lägga upp klipp från mindre ensemblekonserter, som spelas in utan publik. Söndagen den 5 april ger barockenseblen Särkyneet luut och sopranen Tuuli Lindeberg konserten Corona-barock. I ensemblen ingår Mari Kunnari (traverso), Kaisa Kallinen (barockviolin), Miika Uuksulainen (barockcello) och Jouko Laivuori (cembalo). På långfredag, den 10 april klockan 15, direktsänds en konsert från Helsingfors domkyrka. Lojo stadsorkesters stråkkvartett spelar Haydns Die sieben letzten Wörte unseres erlösers am Kreuze. Kvartetten består av Tero Latvala (violin), Liisa Rantala (violin), Lauri Poijärvi (altviolin) och Jukka Tyrväinen (cello).

Videohälsningarna utökas under våren. På repertoaren står bland annat Telemann, Bach och Leclaire.

Nytt ledarskap

Orkestern planerar också att börja producera musikaliska hälsningar, så kallade "Klingande vykort", som man kan beställa och skicka till vänner och bekanta. Musiker i orkestern läser upp en text och spelar ett stycke för mottagaren. Texten kan man skriva själv eller välja bland färdiga förhandsalternativ. Vykorten kan inom kort köpas via digitala biljettjänster.

Visioner. Jukka Untamala blir konstnärlig ledare för Lojo stadsorkester i augusti. Bild: Lojo stadsorkester

I höst får orkestern en ny konstnärlig ledare. Violinisten och dirigenten Jukka Untamala börjar i den nya rollen i augusti. Untamala är en mångsidig musiker som fungerat som dirigent, kammarmusiker, violinist och planerare för konsertserier och festivaler.

– I dessa svåra tider känns det trösterikt att se framåt. Jag är mycket lycklig över den nya utnämningen och ser med iver fram emot samarbetet. Orkesterns exceptionella mångsidighet har gjort ett stort intryck på mig och jag väntar på att tillsammans med orkestern få utveckla kulturverksamheten i Lojo ännu mer, säger han.

Lojo stadsorkester inleder sin säsong med en sommarkonsert i Karislojo den 15 augusti.

Mer läsning