Orienterare samarbetar över nationsgränser

Lyckat. Kuba Dragowski, Tomasz Kosicki och Zuzanna Wanczyk har alla tagit del av samarbetet mellan OK Raseborg och OK! Sport. Bild: Benny Forsström

Sedan några år tillbaka samarbetar OK Raseborg med en polsk förening. Det har lett till att några polacker representerat de västnyländska färgerna i tävlingar.

Inom orienteringssporten har de nordiska ländernas föreningar länge varit ett lockande alternativ för löpare från övriga världen. Dels på grund av den krävande terrängen, dels tack vare att föreningarna kan stödja idrottarna ekonomiskt.

Ser man på resultatlistorna från de stora stafetterna, så består de flesta topplagen av löpare med olika nationaliteter. Laguppställningarna för de fem bästa lagen vid årets Jukola i Joensuu innehöll löpare från Sverige, Norge, Finland, Ukraina, Estland, Schweiz, Tjeckien och Storbritannien. Dock är det inte enbart topplagen som innehåller utländska löpare. För OK Raseborg har de senaste åren inneburit ett ökat samarbete med polska föreningen OK! Sport. Den polska föreningen är relativt liten och deltar årligen i Jukola med ett herrlag och ett damlag.

Ofta finns det polska löpare som är intresserade av att delta, men som inte är tillräckligt många för att ha ett eget lag. Då är det bra att ha kontakt med en finländsk förening och här kommer OK Raseborg in i bilden.

Och enligt en av de polska tränarna, Tomasz Kosicki, är det inte en slump att OK! Sport samarbetar med västnylänningarna.

– OK Raseborg är bekant för mig då jag studerade i Västnyland i början av 1990-talet. Under den tiden deltog jag också i Jukola för för OK Raseborgs föregångare OK Järven, berättar han.

Flera namn följde

Det nuvarande samarbetet startade 2012 då 17-åriga Maria Dragowska var intresserad av att delta i damernas tiomila kavel i Sverige. Hon saknade lag, men via familjebekantingen och OK Raseborgs styrelsemedlem Bengt Fagerlund fick Kosicki reda på att OK Raseborg i sin tur saknade en löpare till sitt andra lag.

För Dragowska var det en stor sak att delta i tiomila.

– Jag minns att jag var nervös inför starten eftersom jag inte tidigare haft möjlighet att delta i så stora stafetter. Samtidigt var det en av mina första tävlingar i nordisk terräng, berättar hon.

Året därpå var det sedan debutdags i Raseborgs första lag och det gick bra. Samma år som Dragowska presenterade sig, drog följande polack på sig OK Raseborgs tävlingsdress.

Arthur Olszanka fick inte rum i OK! Sports lag vid Jukolakavlen i Vanda, men det fanns en plats i OK Raseborgs femte lag. År 2014 tog sedan också Marias Dragowskis bror Kuba, steget över till OK Raseborg. Han är utan tvekan den löpare som haft störst inverkan på samarbetet mellan de två föreningarna och har varit en klar förstärkning för OK Raseborgs herrar.

Under junioråren ingick han i det polska juniorlandslaget och representerade därefter svenska storklubben Järla IF under några säsonger.

Eftersom han var bosatt i Polen och inte närvarande vid så många tävlingar i Sverige, var det dock svårt att ta sig in i något av Järlas första lag och därmed var inte heller etapperna han tilldelades alltid de mest inspirerade.

– Jag har alltid gillat att löpa de första sträckorna i stafetter och i OK Raseborg har jag på ett annat sätt fått möjlighet till det, berättar Kuba Dragowski.

Under några vårläger i södra Finland blev han också bekant med flera av OK Raseborgs löpare och kände sig snabbt som en i gänget.

– Jag tycker att sammanhållningen inom föreningen är stark och vi har en bra mix av unga och rutinerade löpare. Inställningen till orienteringen är också på lämplig nivå och även om det inte blir för allvarligt så gör alla sitt bästa och målsättningen är hela tiden att förbättra resultaten.

Nyttigt samarbete

För OK Raseborg är det klart att en förstärkning av Kuba Dragowskis kaliber innebär ett lyft på många plan. Roy Wickholm och Erik Haajanen som är jämnåriga med Dragowski och ofta ingått i samma lag med honom, anser att hans gör så att övriga löpare försöker göra allting lite bättre.

– Det är mycket välkommet med en löpare som Kuba i laget och man vet att vi kan komma hur högt som helst till växling då han startar, konstaterar Wickholm.

Haajanen i sin tur anser att det höjer motivationen till att själv träna hårdare då man har starka löpare i laget.

– Visst sätter det en viss positiv press på en själv, då man vill nå upp till samma nivå, säger han.

Under den pågående säsongen har ytterligare tre polska löpare representerat OK Raseborg. Vid vårens tiomila i Göteborg var Martyna Miskiewiczs och Katarzyna Slusarczyks medverkan avgörande för att OK Raseborg över huvud taget fick ihop ett fullt damlag.

Och när det var dags för Venlakavlen i Joensuu, stod 20-åriga Zuzanna Wanczyk för en strålande insats på den första sträckan i Raseborgs första lag. Även om det än så länge kan ses som att det är OK Raseborg som haft störst nytta av samarbetet, så finns säkert möjligheten att rollerna kan vara ombytta i framtiden. Om någon löpare inte får plats i Raseborgs lag kan den ju hoppa in om OK!Sport har råkat ut för ett bortfall.

Tomasz Kosicki konstaterar också att bägge föreningarna redan nu har stor hjälp av varandra.

– Så klart är allting lättare då man har kontakter med en viss förening. Då kan man alltid höra sig för där, till att börja med, om vi har extra löpare. Det handlar inte heller enbart om löparna utan vi lånar till exempel också stämpelkort av OK Raseborg.