Öppnar sin drömbutik i Karis

Asiatiska varor. Med sin nya butik Minithai vill Ray och Iu Qvarnström skapa känslan av ett Thailand i miniatyr. Bild: Lina Enlund

Livsmedel I dag öppnar en asiatisk butik i Karis. Butiksägarna beskriver den som ett Thailand i miniatyr. Iu Qvarnström har drömt om att öppna Thaibutik i sju år.

Kryddpåsar, konserver och glasflaskor importerade från Thailand prydligt radade på hyllorna i Minithai. I dag öppnar butiken i samma byggnad som K-butiken i Karis.

– Det har varit min frus dröm i långa tider och så råkade vi båda vara arbetslösa. Jag har haft företag förr, men den branschen föll. Vi tänkte att lika bra kan vi få något att göra fast vi kanske inte får mycket lön av det här, säger, säger Ray Qvarnström.

Iu Qvarnström har många vänner från Thailand som alla upplever samma problem. De måste åka in till Helsingfors för att hitta vissa varor för att tillreda Thailändsk mat.

– Förr brukar jag också köra in och handla torrvaror som ska räcka i två tre månader, säger Iu Qvarnström.

Ger matlagningstips

– Det finns bra webbsidor på hur man kockar rätter. Vi kan hjälpa med att hitta rätt ingredienser, säger Ray.

Iu beskrivs som en duktig kock av sina vänner, men byråkratin att starta egen restaurang var för tung. Däremot kan hon tipsa om recept.

Affären säljer också frysta produkter och om en vecka får de in grönsaker. Alla varor har en etikett på svenska och finska.

– Det är en extrakostnad, men vi vill göra det på rätt sätt, säger Ray.

Förutom livsmedel säljer de bland annat silkesblommor som Iu gjort för hand.

– Jag lärde mig själv att göra dem, säger hon.