Öppna sinnen på Islandsresa

Beresta. I resesällskapet ingick Katarina Jalander, Gitta Engström, Eddy Krook, Rasmus Rancken, Teddy Vikholm, Marlene Lundberg och bakom henne Sabina Vaarimo och Sara Jansson. På bilden saknas Nadia Hinds, Simon Kiuru, Marina Valkeapää och Nathalie Järnström. Bild: Lina Enlund

Island är ett exotiskt resmål för vem som helst. Ett gäng från Kårkulla fick åka dit. Men det var ingen vanlig klassresa då nätverkande och mediekunskap stod på programmet.

I sex år har Västra Nylands Folkhögskola erbjudit en studielinje som heter Open Minds. Tidigare teman har varit konst och teater. Årets tema är medier. Open Minds Media är en ettårig utbildning. Studiehelheten består av kommunikation genom film, ljus och ljud. Utbildningen riktar sig till unga personer som upplever att de behöver särskilt stöd i inlärningsprocessen.

En grupp personer från Kårkullas enhet Dagtek i Ekenäs har tagit del av utbildningen.

I praktiken är de tio studerande på VNF tre dagar i veckan. Två handledare från Kårkulla är med dem då.

Nu är terminen över men vissa kanske fortsätter nästa år. I annat fall fortsätter samarbetet inom Open Minds Network. Det är ett nordiskt samarbete för att skapa en plattform för livslångt lärande för vuxna med specialbehov.

– Principen är att man gör själv, åt sig själv och tar inlärningsprocessen i sina egna händer, förklarar Sara Jansson som är handledare på Kårkulla.

Drömmer om att göra tv

I maj gjorde de studerande en resa till Island inom ramarna för Open Minds Network. De övriga deltagarna kommer från Norge, Island och Litauen.

Under resan hade de studerande från Kårkulla och VNF vernissage för sin fotoutställning Human Nature, där de bland annat fick träffa och intervjua landets undervisnings- och kulturminister Lilja Alfreðsdóttir som besökte fotoutställningens vernissage.

Gruppen bjöd också på performans och träffade kolleger från Island och Norge. De fotograferade och filmade också mycket själva, när de inte själva blev fotograferade.

– Vi har spelat in massor med material och tagit massor med bilder. Målet är att vi ska göra en dokumentär av materialet nästa läsår, säger Jansson.

I Norge finns TV BRA som är en tv-kanal av och för människor med funktionsnedsättning i Hordaland. TV BRA-teamet som var på plats på Island gjorde ett stort intryck på västnylänningarna.

– De gör ett väldigt proffsigt arbete och vi drömmer om att göra någonting liknande på Kårkulla i framtiden. Vi kunde lyfta fram saker för vår egen målgrupp, säger Jansson.

– Det skulle vara genomförbart här. Vi är en stor enhet och har därför möjlighet att välja flera sysselsättningsinriktningar utan att välja bort någonting annat, säger Sabina Vaarimo som är enhetschef på Dagtek och som också var med på resan.

Under resan ordnades olika verkstäder med de andra redaktionerna. Deltagarna hade inga problem med att kommunicera.

– Vi märkte att de var jätteduktiga på engelska.

– Jag kan också norska, säger Cedric "Eddy" Krook.

Teddy Vikholm tyckte de varma källorna var bäst med resan, Marlene Lundberg gillade shoppingen, Rasmus Rancken fyrhjulingarna, Eddy Krook tyckte det var gott med fish & chips och roligt att lära känna de norska kollegerna på TV BRA och Katarina Jalander gillade islandshästarna.

Ser man på utbildningen så nämner Eddy Krook filmandet, fotandet och intervjuandet som det bästa. Jalander tyckte det var kul att lära sig animera.

Drömmar i uppfyllelse

Man hann också med annat roligt, som att rida på islandshästar och se på öns fascinerande miljö med besök vid bland annat Tingvalla nationalpark, Strokkur-gejsern, Gullfoss-vattenfallet och Solheimar ekoby.

Resan var en oförglömlig upplevelse för alla. Vissa flög första gången. Andra fick förverkliga sina drömmar, till exempel Katarina Jalander som fick rida på islandshäst på Island och motorcykelentusiasten Rancken som fick åka fyrhjuling i tre timmar i isländsk terräng.

Nästa år blir det ingen resa för de västnyländska redaktörerna, däremot står de värdar för ett seminarium för Open Minds Network på VNF i februari. I samband med det kommer också den andra delen av Human Nature att ställas ut på Galleri Kobra.

Utbildningen inklusive resan har varit verkligt lärorik för alla parter.

– De studerande har lärt sig fotografera, filma, redigera och klippa ihop filmer själva med hjälp av olika program, säger Jansson.

– Och de har lärt sig att ta otroligt fina fotografier, säger handledare Birgitta Engström.

På Kårkulla är man väldigt nöjda med medietemat.

– Det erbjuder någonting för alla. Någon kanske är duktig på datorer, någon vill stå framför kameran medan någon annan trivs bättre bakom den. Våra brukare har fått en fin utbildning och vi har fått fin fortbildning, säger Jansson och Vaarimo.

Open Minds Media är en studielinje för personer som behöver särskilt stöd i inlärningsprocessen. VNF ordnar utbildningen i samarbete med Kårkulla samkommun.

I maj 2018 åkte en grupp studerande, lärare, konstnärer och handledare till Island.

Sammanlagt träffades cirka 40 personer från Island, Norge, Litauen och Finland inom det nordiska nätverket Open Minds.

På nätverkets Facebooksida finns en hel del bilder från träffen på Island.

Anna Härmälä fungerar som projektkoordinator, Pekka Nikrus som fotolärare och ansvarig för utställningen Human Nature samt Nina Nordström som lärare vid Open Minds.

Mer läsning