Öppna dörrar i byarna

Välbesökta. Öppna byar-dagen arrangeras på lördag. Arrangörerna vill lyfta fram livet och verksamheten i byarna. Bild: Sofia Westerholm

På lördagen ordnas det mycket program i byar runt omkring i Finland när det är dags för den nationella Öppna byar-dagen igen. Arrangörerna vill lyfta fram livet och verksamheten i byarna.

Under dagen är det möjligt att bekanta sig med byarna och ta del av programutbudet som de olika byarna har satt ihop. Marianne Liitelä som är organisationssekreterare för Finlands Byar är med och ordnar evenemanget. Hon är även med i planerandet av Pojo dagen som är med i Öppna byar.

– Vi vill ge mera synlighet till byarna och visa att det hela tiden finns någonting på gång i dem, säger hon.

Hangö uppmärksammar dagen med gratis inträde till Frontmuseet och bunkern Irma hela dagen. Den kommer att inledas med flagghissning vid bunkern klockan 10 och vid museet klockan 11. I Svartå Slott kan man delta i gratis museitur. Det börjar klockan ett och förhandsanmälning rekommenderas.

I Skogby erbjuds det program för hela familjen. William Enberg uppträder och Skogby FBK juniorer har en förevisning. Det finns även möjlighet till att meta godis. Grundsjöborna ordnar dagen till ära loppmarknader på Grundsjö bys gårdar. Det finns loppmarknader på gårdarna längs med Grundsjövägen och även några längs med Finnbölevägen.

Barn och ungdomar i centrum

I Lappvik vill man i år igen ta speciellt ungdomarna och barnen i beaktande i programmet. Under dagen uppträder en cirkusartist som också håller en cirkusverkstad för barnen. Ponnyridning och hoppslott står även på schemat och för musiken står Ilvespojat. Byns olika föreningar och områdets aktörer presenterar även sin verksamhet under dagen och det kommer att finnas lotterier bland annat.

Urpo Hyttinen som är ordförande för Lappviks bya- och egnahemsförening berättar att idén med dagen har varje år varit att det är byborna själva som ordnar programmet. Han påpekar också att alla besökare inte nödvändigtvis kommer för programmets skull.

– Alla behöver inte så mycket att göra, dagen fungerar för många som ett bra tillfälle att bara träffa bekanta och umgås med dem i några timmar, säger han.

Öppna byar har varit en nationell evenemangsdag sedan år 2015. Förra året deltog 750 byar och över 100 000 besökare i evenemanget.

Mer läsning