Öppet hus-succé får fortsättning

Även i sommar öppnar privatpersoner i Karis och Billnäs upp sina hem för allmänheten då evenemanget Karis Suomen Paris återkommer den 4 och 5 augusti.

Karis Suomen Paris-evenemanget ordnades första gången i fjol och blev en succé. Långt över 1 500 besökare skrev sitt namn i gästböckerna, av dem merparten från annan ort.

– Visserligen hade vi en målmedveten strategi, men siffran överträffande ändå våra mest optimistiska förhandsförväntningar. Också restauranger och kaféer hade gott om besökare och ett hus som var till salu hittade bevisligen ny ägare, säger Mathias Lundström som leder arbetsgruppen för årets evenemang.

Två dagar i stället för en

Den enda negativa responsen som kom till arrangörernas kännedom var att objekten upplevdes vara för många – man hann inte se allt. Därför kommer årets evenemang att vara uppdelat på två dagar. Lördagen den 4 augusti ligger fokus på Karis, medan söndagen den 5 augusti handlar om Billnäs.

Villa Billnäs som var fjolårets dragplåster är inte med denna gång. Däremot har man ett preliminärt löfte om att de delar av bruksområdet som varit stängt kommer att hållas öppet. I Karis skulle man gärna lyfta fram järnvägens betydelse för orten. I övrigt hör den stora andelen äkta funkishus till sådant som profilerar Karis.

– Funkis har varit lite omtvistat. Vissa tycker att det är för enkelt och avskalat, men stilen har aldrig ändå helt dött ut. Det har alltid funnits de som gillat den, säger Mathias Lundström.

Ingen inredningstävling

Hittills har omkring 20 objekt bekräftat sin medverkan och man siktar på att få med omkring lika många till. Den som vill delta kan anmäla sig via evenemangets Facebook-sida eller webbsajt. Det finns inga spikade kriterier som objekten måste uppfylla för att vara med, utan det kan vara fråga om spännande lösningar, autentiska materialval, intressanta funktioner, vackra trädgårdar eller att man ställt i gång ett popup-kafé.

– Huset behöver inte vara i toppskick. Det gör inget om det fattas en list. Jag tänker också visa upp mitt eget kråkslott, Villa Annorlunda, fastän det är långt ifrån klart och troligtvis aldrig kommer att bli det heller, säger Mathias Lundström.

Förutom fastighetsägare får också företagare och fastighetsförmedlare som är intresserade av att delta ta kontakt. Gärna skulle man också se en bra uppslutning av torgförsäljare utanför gamla stadshuset som kommer att fungera som informationsställe.

Insats för hembygden

Det är en grupp på omkring tio entusiaster som håller i trådarna för evenemanget. De jobbar alla på frivillig basis.

Vad är det som motiverar?

– Jag är väl lite av en lokalpatriot som alla andra, stolt över vår hembygd och vill värna om det byggnadsarv som finns kvar. Vi har inget att skämmas för, tvärtom finns här massor av fina hus i både privat och allmänt bruk, säger Mathias Lundström.

Jenny Kivioja hör också hon till arrangörsgruppen och kommer liksom i fjol att ha öppet hus i sin över sekelgamla Terijokivilla.

– Jag har bott här i fem år och trakten har gjort ett stort intryck på mig. Det känns som att jag vill göra en insats för att utvecklingen ska gå i positiv riktning. Naturen är underbar och Karis ligger bra till med tanke på Helsingfors och Åbo. Jämfört med huvudstadsregionen bor man också förmånligt, säger hon.

En av tankarna med evenemanget är att locka nya invånare.

– I fjol fick vi mycket positiv respons även av ortsborna. Det blev lite av en ögonöppnare för hur mycket fint här finns att se, säger Jenny Kivioja.