Ont om löpskyttar i FSSM

Bra bana. Johanna von Frenckell hörde till dem som tävlade i Ingå och hon berömde både banan och skjutvallen. Bild: Jesper Sundström

Deltagarantalet var inte det största när FSSM i löpskytte avgjordes i Ingå. Däremot trivdes de som var på plats och banan fick beröm.

Tävlingen varade i två dagar, i lördags gjorde deltagarna upp om segrarna i sprint och i söndags var det dags för normaldistans. En som tävlade båda dagarna var Österby SK:s Dennis Rehnström. Han tävlade i herrklassen som den här gången hade lockat två deltagare.

Utöver Rehnström tävlade också Ingå IF:s Oskar Haajanen och det var Rehnström som vann båda loppen. I sprint blev segertiden 17.14,40 och normaldistansen vann Rehnström med en tid på 32.06,3.

– Det var dåligt att intresset inte var större och jag vet inte vad det berodde på. Vid motsvarande tävling i Västerby för några år sedan deltog betydligt flera personer, säger Rehnström.

Han var nöjd med sina två segrar men Rehnström säger också att han gärna hade haft flera motståndare. Samtidigt konstaterar han att löpskytte är en gren som kräver fokus oberoende av hur många som man tävlar emot.

– I och med att skyttet är en del av grenen så finns det alltid en möjlighet att någonting oväntat kan hända. Man har definitivt en stor fördel om man klarar av att skjuta på en bra nivå.

FM till näst

Dennis Rehnström berättar att följande tävling blir de finländska mästerskapen i löpskytte. FM börjar om dryga två veckor och ordnas i Uleåborg.

– Det är svårt att ha några förväntningar på tävlingen för det är egentligen enda gången på säsongen som hela eliten är samlad. Dessutom brukar skidskyttarna delta och man vet inte vilken form de har.

Däremot kommer inte Ingå IF:s Johanna von Frenckell att tävla i FM. Men hon tävlade på hemmaplan under veckoslutets FSS-mästerskap.

– Löpskytte är en sidogren för mig så jag sitter inte åtta timmar i bilen för att tävla. Tidigare har jag fokuserat mycket på orientering, men nu för tiden håller jag också på med skytteorientering. Därför passar löpskytte bra för mig.

Ensam deltagare

Johanna von Frenckell tävlade endast på söndagen i Ingå och då var hon ensam deltagare i damklassen. Hennes tid blev 40.26,5.

– Tanken var att jag skulle tävla i lördags men jag hade öronvärk på natten mellan fredag och lördag. Det är möjligt att en öroninflammation är på kommande fast jag valde ändå att tävla på söndag.

Även om hon ser löpskytte som en sidogren så betyder det inte att hon inte skulle träna med tanke på grenen. von Frenckell berättar att hon strävar efter att hinna med skytteträning några gånger i månaden.

– Det finns möjlighet att träna två gånger i veckan i Ingå men jag bor i Helsingfors så det passar inte alltid för mig. Skyttet är förstås viktigt i den här sporten och framför allt är det viktigt att kunna skjuta med hög puls.

I år var inte deltagarantalet särskilt stort i Ingå, det var endast drygt 30 stycken som hade bestämt sig för att tävla. von Frenckell konstaterar att det förstås hade varit roligt med motståndare. Någonting som däremot var positivt var banan. Ingå har fått en ny skyttevall i anslutning till skyttebanorna som har varit på plats sedan tidigare.

– Det är verkligen lyxigt. Tidigare var vi tvungna att plocka fram utrustningen varje gång men är den färdigt på plats, säger Johanna von Frenckell.