Omtyckt Starbåtsregatta i Ekenäs

Få båtar. Det finns inte särskilt många starbåtar i Finland. I Ekenäs lade Jesper Sundman (t.v.) och Kalle Pihl belag på topplatserna. Bild: Thomas Sundström

ESS ordnade en starbåtsregatta i helgen. Efteråt var såväl deltagare som arrangörer nöjda.

Under veckoslutet ordnade Ekenäs segelsällskap en tävling vid Norra hamnen och stadsfjärden i Ekenäs. Orsaken var en starbåtsregatta och nio båtar hade anmält sitt intresse. Till slut var det båten Vamos som hade vunnit och det var Jesper Sundman som satt vid rodret. Sundman och hans besättning representerade Helsingfors segelsällskap.

Båten Mistress blev tvåa och det var samtidigt arrangörsföreningens bästa båt. Där var det Kalle Pihl som satt vid rodret. Courage lade beslag på tredje platsen och på den båten representerade besättningen både HSK och NJK. Stefan Winquist var vid rodret.

Som nämnt hade alltså nio båtar anmält sig till tävlingen och det var en siffra som tillfredsställde arrangörerna.

– Med tanke på att det endast finns ungefär 20 starbåtar i Finland så var det här en bra siffra. Responsen var god och alla återvänder förmodligen nästa år, säger tävlingsledaren Gustav Öller.

Ekenäs passar bra

I och med att det ordnas så få regattor för starbåtar kan man anta att intresset för att delta är stort, vilket Gustav Öller är benägen att hålla med om.

– Dessutom var det här säsongens första regatta, så det bidrog säkert ännu mera till ivern.

Det hör inte till vanligheterna att tävla i Ekenäs. Också det är någonting som brukar vara omtyckt bland deltagarna.

– Oftast tävlar vi i Helsingfors och då åker deltagarna hem på kvällen för att återvända nästa dag. Så är det inte i Ekenäs, här brukar alla stanna kvar på kvällen vilket leder till en trivsam samvaro.

Nu fortsätter säsongen med en tävling i Helsingfors om ett par veckor. Då står Drakarnas vårcup på schemat men det kommer också finnas möjlighet för starbåtarna att delta.

– Efter det väntar en paus till augusti. Men många av dem som seglar på starbåtar är också med på andra båtar, säger Gustav Öller.

Mer läsning