Oliver Helander kastade 88,02 meter

Rekord på rekord. Oliver Helander har igen förbättrat sitt personliga rekord, nu ligger det på 88,02 meter. Bild: Thomas Sundström

IF Raseborgs Oliver Helander vann herrarnas spjuttävling i SFIM i Jakobstad. Helander kastade endast ett kast, men det mätte 88,02 meter.

Spjuttävlingen avgjordes på lördagen och Oliver Helander kastade nytt personligt rekord i första omgången – 88,02 meter. Kastet är det sjätte längsta i världen i år.

– Förstås är det roligt att vara sjätte bäst i världen. Samtidigt har jag känt till att jag kan kasta så här långt, det var ju redan nära i Paavo Nurmi Games. Men då blev det visserligen övertramp, säger Helander.

Helander kastade inte flera kast än det första och vann även föga överraskande tävlingen. Man kan med fog konstatera att det var en stor nivåskillnad mellan deltagarna, Martin Grandell på andra plats kastade nämligen kastat 68,04 meter.

– Jag ansåg att det inte var någon vits att kasta flera omgångar och riskera någonting. I dag påverkade inte nivåskillnaden mig. Det var goda förhållanden så jag ville kasta bra, säger Helander.

Helander har klarat av EM-gränsen redan tidigare men har trots det ännu inte beviljats en EM-plats. Men med tanke på att Tero Pitkämäki – som redan var uttagen till EM – har avbrutit sin säsong och Antti Ruuskanen nyligen återvänt från skada, har det mest känts som en tidsfråga innan Helander tas ut. Efter lördagens resultat i Jakobstad är nog heller inget snack om att Helander får åka till Berlin.

– Mitt upplägg kommer inte att ändra trots det och följande tävling blir utomhus-FM, säger Oliver Helander.