Oliver Helander måste opereras

Ingrepp. Oliver Helander har problem med sin axel och måste opereras. Bild: VN-arkiv

IF Raseborgs spjutkastare – och ett av Finlands hopp i OS – Oliver Helander ska operera axeln. Ingreppet sker på torsdag

Oliver Helander som siktar på att klara sig bra i OS i sommar måste inleda året med en operation. På sin webbsida skriver friidrottsförbundet att Helander kommer att operera sin axel i Helsingfors på torsdag.

Förbundet konstaterar att operationen görs för att Helander i fortsättningen ska kunna kasta tillräckligt mycket på träningarna. Det var i samband med Helander röntgade sin axel för en vecka sedan som det blev klart att han måste opereras.

Efter operationen är det rehabilitering som gäller för 23-åringen och den förväntas ta en månad. När rehabiliteringen är över kan ha stegvis öka påfrestningen för axeln.

Helander har dragits med skador de senaste åren och till exempel missade han delar av den senaste säsongen. Först krånglade sidan och efter det orsakade axeln problem. Dock har han ändå presterat på en hög nivå och Helanders personbästa är 88,02 meter. Dessutom har han redan klarat av gränsen för att få delta i OS i Tokyo.