Oliver Helander lär inte tävla den här sommaren

Stopp. Som det ser ut nu tävlar inte Oliver Helander i år. Bild: VN-arkiv

På måndagseftermiddagen meddelade friidrottsförbundet att Oliver Helander förmodligen inte tävlar i år. I stället vänds blickarna mot OS nästa år.

Nu står det klart att IF Raseborgs spjutkastare Oliver Helander knappast tävlar den här sommaren. I januari i år opererade han sin axel och då dessutom OS flyttades till nästa år på grund av coronaviruset har Helander så här långt bara tränat. Samtidigt klarade Helander OS-gränsen förra sommaren och redan i mars sade han till VN att det inte stör honom nämnvärt att årets säsong inte blir som tänkt.

– För mig personligen är det bra att OS skjuts upp ett år. Nu får jag återhämta mig i lugn och ro, sade han då.

På måndagen meddelade sedan friidrottsförbundet att Helanders axel fortfarande gör ont efter att han har kastat och därför kommer Helander, som det nu ser ut, inte att tävla den här sommaren.

– Om OS hade ordnats den här sommaren hade jag kastat. Jag klarar av att kasta, men nu är det bättre att ta det lugnt. Axeln blir åtminstone inte bättre om jag kastar, säger han i förbundets pressmeddelande.

Samtidigt konstaterar Helander att smärtorna i axeln återvände under våren.

– När jag började kasta hårdare kändes axeln till först aningen bättre, men efterhand återvände samma smärta som jag hade före operationen. De allra första träningarna kändes bäst och efter det började det kännas sämre.

Mer läsning