Olaglig soptipp hittad mitt i skogen

Arg. Kalle Augustson blev riktigt förbannad då sophögen i naturen upptäcktes. Så pass att han är glad å nedskräparnas vägnar att han inte tog dem på bar gärning, det hade nog blivit en rejäl åthutning då. Bild: Lina Enlund

Bildelar, kläder, tomburkar … Kort och gott skräp och sopor – det har någon dumpat i en hög vid en mindre väg mitt i Skallböleskogen i Tenala.

Kalle Augustsons bror Per-Olof Augustson begav sig till skogs i närheten av Skallböle gård i Tenala för en tid sedan. Han skulle plocka svamp – och det hittade han nog. Men dessutom fann han en soptipp mitt i skogen.

Kalle Augustson fick raskt därefter besök av brodern och blev riktigt arg när han fick höra om den olagliga soptippen.

– Det mesta, kanske till och med allt skräp, hade man fått föra gratis till avfallsstationen i Horsbäck, säger Kalle Augustson efter att han visat vägen fram till tippen i skogen.

Att göra sig mödan att köra ut på landsbygden och in i skogen för att tömma sitt flak när man lika gärna hade kunnat köra till Rosk'n Rolls betydligt bekvämare avfallsstation i Horsbäck övergår hans förstånd.

Från olika bilar

Han har själv grejat och mekat en hel del med bilar så därför urskiljer han delar från flera olika bilar och märken i högen. Bland annat finns det säten, billyktor, luftfilter och en ratt i högen. Han är illa rädd för att det under bråtet också kan ligga läckande bilbatterier.

– På basis av delarna har en av bilarna varit mörkgrön. Och de tomma ölburkarna ser ut att vara från vårt södra grannland utifrån ölsorterna.

En ännu närmare studie av en av burkarna visar att bäst före-datum var i juli 2016. Sophögen har packat och lagt sig och ölburkarna är blekta i färgen. Så man kan förmoda att soporna antingen legat i skogen några år – eller samlats på ett flak och senare dumpats.

– Över ett år bedömer jag nog att skräpet legat där, säger Kalle Augustson.

Annat som man med blotta ögat kan urskilja är en ljus collegetröja med dragkedja i en sliten, eller uppsliten, sopsäck. På ett av bilsätena ligger en kulspetspenna från en pizzeria i Åbo samt en spännrem av typen bläckfisk. Också två orangefärgade plogkäppar återfinns i högen.

– För femtio år sedan var det rätt vanligt att man dumpade sopor i naturen, men nu? Nog är det ju märkligt. Likaså att man vid sorteringspunkter dumpar sådant som inte hör hemma där. Vid sorteringspunkten vid Krokby bro har det flera gånger legat sådant som man inte får lämna där.

Kalle Augustson blev som han själv säger riktigt förbannad – de som gjort sig skyldiga till att ha dumpat skräpet i skogen ska vara glada för att han inte råkade ta dem på bar gärning, fast det inte är Kalle Augustsons ägor. För så här gör man inte mot naturen.

– Det är ett miljöbrott. Tänk på rävar och mårdhundar, i synnerhet valparna, de är så nyfikna och rotar säkert i sophögar som den här och kan skada sig.

Polisanmälan

Kalle Augustson har bestämt sig för att göra en polisanmälan – för ibland hittar man ledtrådar som kan leda direkt till sopdumparen. Det kan finnas brev eller tidningar med namn och adress på och då är indicierna redan ganska starka.

Miljöinspektör Jouni Stordell på Raseborgs stad bekräftar att så har hänt flertalet gånger.

Han känner till platsen för den aktuella olagliga skogstippen.

– Det är nog ganska många år sedan nu, men där har varit sopor tidigare också. Då såg markägaren till att avfallet städades bort. Jag måste nog ta och bege mig dit igen, samt kontakta markägaren, konstaterar han.

Efter att han fått tag på markägaren ringer han tillbaka.

– Markägaren är i en sådan situation att han inte kan städa upp detta själv. Med beaktande av det samt att han de facto låtit freda ett 200 hektar stort område till naturskyddsområde, som även inkluderar platsen för soporna, tänker jag personligen med hjälp se till att det blir städat.

Jouni Stordell berättar att det normalt är markägarens ansvar att hålla sina ägor rena från avfall och även stå för eventuella kostnader om man inte hittar nedskräparna.

Mer läsning