OK Raseborg värd för FSO-mästerskap 2022

Dags igen. Ok Raseborg arrangerar år 2022 FSO-mästerskapen för tredje gången. Senast det begav sig, då med Yvonne Gunelll i en av huvudrollerna, vara 2012 i Tenala. Bild: Thomas SundströmFinlands Svenska Orienteringsförbunds mästerskap, FSOM, avgörs i Västnyland år 2022. Det blev klart då FSO:s förbundsstyrelse beviljade OK Raseborg arrangörsrätten före jul.

Det blir nu tredje gången OK Raseborg står som värd för förbundsmästerskapen i orientering, år 1996 hölls tävlingarna i Snappertuna och år 2012 tävlade man i Tenala.

FSOM-helgen består av tre tävlingsdagar och ställer således rätt stora krav på arrangörerna men enligt OK Raseborgs ordförande Kristian Forsell ser man inom föreningen fram emot arrangemangen.

– Visst kan det vara utmanande att få allting att fungera under tre tävlingsdagar men samtidigt är detta fråga om den finlandssvenska orienteringens flaggskepp så det skall bli roligt, konstaterar han.

Exakt var de tre tävlingarna kommer att löpas år 2022 är än så länge inte helt klart och till en viss grad också en hemlighet.

– Det är ännu mycket som skall planeras innan allting klarnar och till exempel området för fredagens sprint är något som man från arrangörshåll också gärna hemlighåller så länge som möjligt, berättar Kristian Forsell.

Till Västankvarn?

Preliminärt är det tänkt att lördagens långdistans och söndagens stafetter skall löpas i trakterna kring Västankvarn i Ingå.

– Innan vi kan slå fast platsen noggrannare så skall vi givetvis diskutera med markägare och andra berörda men vi har ett klart behov över att få nya kartor i östra delen av vårt verksamhetsområde så såtillvida skulle tävlingarna passa väl i Ingå, konstaterar Forsell.

Ser man på övriga regioners mästerskapstävlingar i landet så står sig FSOM väl i konkurrensen idag. På många håll hålls mästerskapen numera som öppna tävlingar för att locka flera deltagare men detta är något man inom FSO inte behövt ta till.

– Jag räknar med att det kan komma ca 700 deltagare till mästerskapen 2022 och jag anser att det är viktigt att man håller fast vid att det krävs att man representerar en finlandssvensk förening för att få delta i dessa tävlingar. Jag skulle säga att FSO-familjen är stark och våra mästerskap är ett av de mest välmående för tillfället, säger Kristian Forsell.

År 2020 avgörs FSOM på Åland och 2021 är det dags för Österbotten med IF Femman som arrangör.

Mer läsning