Oinbjuden gäst bestal äldre kvinna på kontanter i Karis

Bild: Arkiv

Vid 11-tiden på tisdagen fick en äldre kvinna i centrum av Karis besök av en okänd kvinna och blev under besöket bestulen på kontanter.

Kvinnan som våldsgästade sade sig sälja tyger eller dylikt.

Kvinnan som bor i lägenhet hade inte velat släppa in den för henne okända kvinnan i lägenheten, men trots det har den okända kvinnan lyckats ta sig in i bostaden.

Hade kumpan

I bostaden lyckades den oinbjudna kvinnan skymma målsägandes sikt så att någon annan under tiden lyckades stjäla en större summa kontanter. Efter detta avlägsnade sig kvinnan från lägenheten, utan att målsägande såg en skymt av den andra personen.

Till polisens kännedom har det också kommit att kvinnan försökt ta sig in i en annan lägenhet i samma hus, dock utan att lyckas då de som bor där fått bort henne. Dessutom finns det övriga iakttagelser från Karis centrum.

– Vi vill påminna om att man inte ska släppa in okända personer. Ifall sådana lyckas ta sig in och man blir utsatt för ett brott ska man så fort som möjligt ringa nödnumret 112, säger kriminalkommissarie Mats Sjöholm på Raseborgspolisen.

Ber allmänheten om hjälp

Händelsen utreds som grov stöld. Polisen ber allmänheten om hjälp med eventuella iakttagelser av kvinnan, brottskumpanen eller ett eventuellt fordon de haft i sin användning.

Kvinnans är rund till kroppsformen och cirka 170 centimeter lång. Hon är i åldern 40-50 år. Hon har mörkt hår, eventuellt axellångt.

Vid tidpunkten bar hon en mörk rock och mörka byxor. Kvinnan talade finska, men bröt på något annat språk. Hon använde bland annat de finska orden "lehdenjakaja" och "huolto" för att komma in i fastigheter och bostäder.

Under tjänstetid kan man meddela iakttagelserna per telefon till numret 0295 436 011 och utanför tjänstetid per e-post till adressen vihjeet.espoo@poliisi.fi. Om man har iakttagelser i realtid, så ska dessa anmälas till nödnumret 112.