Ofattbart att se våld som nöje

När tv sänder "spännande filmer" där olika slag av tortyr, närbilder på knivhugg, skjutande med olika vapen, blod sprutar ur mun, näsa och ögon kallas det underhållning.

Hur uppfattar människorna våldet? Med en axelryckning, verkar det som. När en våldsgärning blir känd blåser en tillfällig storm upp, för att efter någon dag ebba ut som om ingenting hänt. Är vi likgiltiga om det sker våldsdåd på någon ort som vi inte ens vet var den finns i vårt land? Ganska ofta blir svaret antagligen ja.

Sker ett liknande dåd i ett samhälle där vi bor blir det plötsligt mera skrämmande för oss. Varför? Vi blir påminda om hur sårbara vi är om det sker i närheten på grund av att detta i värsta fall hade kunnat drabba någon bekant, eller oss själva. Många frågar sig vilka orsakerna kan vara till det till synes eskalerande våldet i vårt samhälle. Orsakerna kan vara många, likaså åsikterna. Ibland får sekundära händelser folk att ropa ut sin ilska så trovärdigt som om världens undergång är nära förestående.

Tyvärr är ilskan hos många en spelad fars som jag kallar hyckleri. Råkar vi se bara bröst i tv på bästa sändningstid ropar många ut sin frustration över hur vidriga porrscener barnen kan se. Det är något fruktansvärt med dessa obscena scener. Skamlöst!

När tv sänder "spännande filmer" där olika slag av tortyr, närbilder på knivhugg, skjutande med olika vapen, blod sprutar ur mun, näsa och ögon kallas det underhållning. Tittarna måste ju få roa sig! Är beskrivningen överdriven? Jag hade gärna sagt ja, men dessvärre är det återkommande överdrivna våldet något som tittarna avfärdar med ett "det är ju bara film, det är ingen verklighet". Självklart är en film ett skådespel.

Hur många får en skev bild av våldet? Alltför många vågar jag påstå. Mentalt labila element kan ställa till det i princip var som helst utan att det kan stoppas, därför är det så skrämmande.

Skyller vi allt på dessa huvudlösa våldsfilmer som kan ses dagligen är vi oärliga. Hur mördandet och lemlästandet kan ses som ett nöje är ofattbart för mig.

Alla är vi olika. Det är naturligt med olika intressen. Att så få ropar om mindre våld i filmerna vi ser i tv:n är en tankeställare som i ord är svårt att återge.

Tage Finnberg, Karis

Mer läsning