Oemotståndligt mysig verklighetsflykt

Tur och retur. Flygförbindelser möjliggör eskapader till andra öar, med olika sorters klimat och levnadsförhållanden. Man kan också besöka sina vänners öar och vice versa (online). Bild:

Den senaste upplagan av Nintendos virtuella livssimulator är sannolikt också den bästa, tycker Alexander Ekelund.

Animal Crossing: New Horizons. Format: Nintendo Switch. Åldersgräns: 3. Betyg:

Animal Crossing har alltid erbjudit en flykt från den grå vardagen; en alternativ, mysigare och mer bekymmersfri verklighet med en balsamerande effekt på själen.

Aldrig har väl dock tajmningen varit så läglig som med Switch-debuten New Horizons – just när behovet av en verklighetsflykt är som störst.

Tillvaron i New Horizons kunde inte ha utgjort en större kontrast till coronavirusets oroväckande framfart. Denna gång utspelar sig det virtuella livet på en öde ö, som man tillsammans med några andra nybyggare slår rot på. Diverse nya inslag kommer på köpet, såsom tonvikten på att mer egenhändigt anskaffa material och konstruera saker som bidrar till att utveckla och förbättra tillvaron på ön. Den behändiga smarttelefonen underlättar därtill både nya och återkommande sysslor, som att leta efter fossiler eller kartlägga den lokala faunan.

I övrigt handlar det fortfarande mycket om att knyta och vårda vänskapsband, utbyta tjänster och gentjänster samt försjunka i såväl stora som små göromål – något som tack vare det grafiska lyftet och alla nya möjligheter är mer lustfyllt än någonsin. De runda formerna, harmoniska färgerna och små berikande detaljerna säkerställer mysfaktorn, och känslan av att livet fortsätter på ön även efter att man checkat ut för dagen är övertygande.

Upplevelser som utvecklar sig över tid på det här sättet är alltid lite kluriga som recensionsobjekt, men mina erfarenheter på ön så här långt pekar enbart mot att Animal Crossing aldrig har varit bättre.

Alexander Ekelund

Mer läsning