Också en lösnagel är konst

GLITTER OCH DIAMANT. Isabelle och Rebecca Malmberg pyntar lösnaglar på Rådhustorget. Bild: Lina Enlund

Konsten flyttar ut på gatan när Pro Artibus ordnar torgverkstäder under sommaronsdagar. Det praktiska och det symboliska möts i kollektivt skapande.

Rebecca Malmberg, målar en lösnagel ljusblå. Nageln sitter på en lång pinne av trä och pryds snart också av en plastdiamant. Syster Isabelle klipper ut en stjärna ur rosaglittrande magnetskiva. Den ska pryda kylskåpet där hemma.

– Med limmet kan du fästa diamanter, säger Laura Kolehmainen som leder verkstaden på Rådhustorget och hjälper till med att spruta en klick lim på skapelsen.

Här gäller det att vara snabb med att peta dit stenarna – limmet torkar på nolltid. I dag är det en lite kyligare sommardag, men ändå hittar många till Pro Artibus stånd på Rådhustorget i Ekenäs. Galleri Elverket finns bara ett stenkast bort men alla hittar inte dit – på torget rör sig däremot alla.

Verkstäderna tangerar den aktuella utställningens tematik – i fjol vatten, i år feminism.

Ta rosa tillbaka

Kanske du nu frågar dig vad lösnaglar har att göra med feminism. Jo, nageln är bara en botten att jobba på, som en duk för en målning. Att måla på naglar ser ofta som "trash art" konst av en lägre rang som inte får synas i gallerierna, säger Elvira Eilittä som är praktikant på Pro Artibus i sommar. Här abstraheras nageln. Hon förklarar:

– Pyntade naglar är inget kvinnan föds med. Att nagelkonsten ser som lägre har att göra med maktstrukturer och att traditionellt kvinnliga konstformer inte uppskattas i samhället.

En liknande tanke finns bakom valet av rosa som återkommande färg i verkstäderna. Rosa är en ikonisk färg i den feministiska kampen, säger Elvira Elittä. Genom att använda färgen, kräva den tillbaka eller "reclaim" som det heter på engelska, normaliseras den och blir av med sin stämpel av gullighet.

Skapa tillsammans

Verkstäderna har den konkreta nivån där man gör och tillverkar, men ofta finns också en symbolisk nivå förankrad i feminism och identitet.

Syftet är att skapa något med gemensamma krafter, som också är en viktig tanke inom feminismen. Magneterna som deltagarna klipper ut fästs på ett stort plakat utanför galleriet. Den aktuella sommarutställningens tematik återspeglas i torgverkstäderna, i naglarna finner vi till exempel en symbol för dragkulturen, säger Kia Orama från Pro Artibus.

Till konceptet hör att samma verkstad ordnas flera gånger – den som blir ivrig kan komma tillbaka några veckor senare och förädla sina kunskaper.

Nästa vecka får nagelkonsten ge vika för rosa leksaker. De gamla leksakerna som kommer från återvinningscentralen i Esbo får slås sönder och byggas ihop igen. Tänger, limpistoler och sågar kommer att finnas till hands. Det kan enligt Orama bli en brutal verkstad – det gäller bara att våga ha sönder leksakerna.

– Söta My little pony kan bli något fult, eller till exempel en robot, säger Orama.

Stiftelsen Pro Artibus ordnar verkstäder på Rådhustorget varje onsdag fram till slutet av juli.

Titta in när som helst mellan 10 och 13. Verkstäderna riktar sig till hela familjen.

I samband med utställningen Feministisk sommar på Elverket ordnas också ett feministiskt kafé på Rådhustorget den 8.7 klockan 11–13. Nina Nyman och Margherita Zilliacus finns på plats.

Mer läsning