Oavgjort mot AC Oulu – EIF har inte förlorat på två månader

Nytt mål. Akseli Ollila är EIF:s bästa målskytt så här långt i år. Bild: Jesper Sundström

EIF tog ledningen i Uleåborg men när matchen var över hade AC Oulu kvitterat. Resultatet ser till att EIF fortsätter i tabelltoppen och att Ekenäslaget har spelat nio raka matcher utan förlust

EIF toppar just nu division 1-tabellen och på måndagskvällen hade laget chans att ta flera poäng. Det var ändå ingen enkel match som väntade, EIF mötte AC Oulu i Uleåborg. EIF har endast förlorat en match den här säsongen och det var mot AC Oulu i mitten av juni. Trots det var EIF nära att få en perfekt start. Mittbacken Chakib Hocine avlossade ett överraskande och bra långskott i fjärde minuten. Bollen träffade ribban efter att ha styrts dit av Oulus målvakt Aapo Heikkilä som gjorde sitt bästa för att ställningen skulle vara 0–0.

– Vi visste att Oulu är ett skickligt lag och dessutom gissade jag att de skulle ha en bra stämning i truppen efter den senaste tidens fina resultat. Trots det var vi ute efter en seger, säger EIF:s tränare Gabriel Garcia Xatart.

EIF jobbade i vanlig ordning hårt och hade några chanser att göra mål, bland annat hade Jacob Bushue ett farligt skott. Också AC Oulu kom till skott och det bästa läget gick till David Ramadingaye som sköt över målet.

EIF gjorde ett byte i paus, Joel Akpini lämnade planen till förmån för nyförvärvet Kevin Kauber. Det betydde att Ville Sevón ersatte Akpini som ytterback medan Kauber placerades i anfallet. Det var ett bra drag. Kaubers EIF-karriär hann inte ens bli två minuter gammal förrän han hade spelat fram Akseli Ollila som gjorde 1–0 till gästerna.

– Kevin måste anpassa sig snabbt till vårt spel men det började ju bra. Det är inte illa att spela fram till ett mål i sitt första anfall. Jag har en bild av vad han kan och vad han kan tillföra till vårt lag. Det är en spelartyp som vi behöver, säger Xatart.

Svår nöt att knäcka

Det är få lag som har orsakat lika mycket problem för EIF i division 1 som AC Oulu har gjort. EIF har aldrig besegrat Oulu i seriesammanhang och Ekenäslaget kom inte enkelt undan den här gången heller. Efter sitt ledningsmål lyckades i och för sig EIF skapa någon chans men det var AC Oulu som pressade hårt för ett kvitteringsmål.

Till slut fick också hemmalaget utdelning. Alvardo Morin kvitterade med hjälp av stolpen i 74:e minuten. Ett par minuter innan full tid hade Oulu ett läge att göra sitt andra mål men Jäntti räddade sitt lag – igen kan väl sägas. Matchen slutade 1–1.

– Oulu jobbade hårt i andra halvleken och skapade flera chanser. Vi stod ändå upp på ett bra sätt även om målet förstås grämer oss, säger Xatart.

EIF:s följande match spelas på söndag när seriens sämsta lag, Klubi 04, kommer till Ekenäs. Efter 17 spelade omgångar leder EIF serien med 32 poäng, fyra poäng före tabelltrean KPV och tre poäng före tvåan HIFK. Det skadar ändå inte att minnas att HIFK har en match mindre spelad än EIF.

– Trots att vi alltid vill vinna så gissar jag att vi efter ett par dagar är nöjda med en poäng mot Oulu. Nu börjar vi fokusera på Klubi och vi går för seger, säger Gabriel Garcia Xatart.

AC Oulu – EIF 1–1 (0–0)

EIF: Jonathan Jäntti; Joel Akpini (45. Kevin Kauber), Chakib Hocine, William Lindqvist, Viktor Limnell; Jacob Bushue, Atte Sihvonen (74, Johan Estlander) Riku Selander; Ville Sevón, Hanson Boakai, Akseli Ollila