Nyttig match för Finland

Finland och Emma Aarnio stoppades av Polens B-landslag här Katarzyna Kozimur och Charzynska Edyta Bild: Thomas Sundström

Det blev inte helt oväntat en förlust för Finlands damlandslag i handboll när man på torsdag mötte Polens B-landslag i Sjundeå. Även om förlusten skrevs till 15–25 var matchen synnerligen nyttig för de finländska damerna.

– Med våra mått mätt är ju Polens B-lag en mycket bra värdemätare. Dessutom handlar det om ett bra lag, här var ju till exempel tre spelare som redan spelat i Polens A-landslag, sade också tränaren Tommy Suoraniemi.

Faktum är att Polen – må så vara med ett B-lag – är en mycket tuff motståndare för Finland. Trots det hängde Finland bra med i inledningen och fram till 6–6 led man ingen större nöd.

– Vi började riktigt bra, sade också finländska yttern Annika Näräkkä.

Polen tog över

Från 6–6 tog dock Polen allt mera över och inte minst Adrinna Gorda tog för sig. I paus ledde gästerna med 12–8.

I andra halvlek steg Finland ännu några gånger till tre måls underläge, men kom inte närmare. Polen kunde i stället sakta men säkert gå sin egen väg. Från 15–12 ryckte man till 20–12 och saken var klar.

– Försvarsmässigt stod vi bra upp, men i anfallet blev det tufft. Det kändes som om vi började ta lägena litet för snabbt, sade Näräkkä.

– Nog är det ju i anfallet vi har en hel del att fundera på, sade Tommy Suoraniemi.

Delikatess

Polen vann till slut med tio mål. Laget försvarade nu bra och Finland fick slita hårt för sina mål.

Finland gjorde vad man kunde. Jenna Lohi Peltola i målet spelade stabilt och framåt var Johanna Hilli viktig, medan Annika Näräkkä var bra på sin kant. Det var också Näräkkä som bjöd på matchens delikatess, en utsökt skruv i andra halvlek som helt ställde Polens målvakt.

– Det tröstade lite, sade hon.

Fortsättning följer

Lagen möts på nytt på fredag kväll i Britas. För Finlands del är dubbelmötet viktigt.

– Det här ju förmodligen våra sista matcher inför VM-kvalet och det är sådana här matcher som vi behöver, sade Suoraniemi.

På spelarsidan har man i stort sett bästa laget med. Borta är dock Julia Lönnborg och Ellen Voutilainen.

– Dessutom kunde inte Alexandra Roos medverka och det var lite synd. Annars har vi väl ungefär det lag som vi borde ha, åtminstone i nuläget. Ingen vet ju vad framtiden för med sig, sade Tommy Suoraniemi.

Finland-Polen B 15–25 (8–12)

Finland: Johanna Hilli 4, Annika Näräkkä 3, Ella Holopainen 3, Jessika Gammals 1, Tove Salokivi 1, Inka Jäntti 1, Anna Lindholm 1, Linda Cainberg 1.