Nytt tillskott med nya smaker

Nya smaker. Said Habibullah och fadern Said Hashem Sodouri öppnar inom kort den afghanska restaurangen Afg Restaurang i Ekenäs. Bild: Johanna Lemström

Då Afg Restaurang slår upp sina dörrar i Ekenäs nästa vecka öppnas en ny smakvärld för många i trakten. Den afghanska restaurangen ska bland annat ha traditionell qabuli på menyn.

Den 4 april öppnar Said Hashem Sodouri från Afghanistan Afg Restaurang i Ekenäs. Restaurangen ska verka i de utrymmen i ändan av Drottninggatan som senast hyst pizzerian Amigos.

För Ekenäsborna, och kanske mången annan västnylänning, är afghansk mat en helt ny smakvärld. Den blivande restauratören försäkrar att maten är god.

Kofta och qabuli

Bland annat kommer man hitta kofta på menyn. Det är afghanska köttbullar, ofta av lamm- eller nötfärs med tomatsås.

Qabuli som är afghanernas festmåltid ska alltid finnas på menyn så rätten blir bekant för kunderna.

– Den tillreds så att man har litet olja och lök i grytan, tillsätter kött, röda russin och morötter och ris. Riset ska vara av en speciell sort som har litet längre korn, det vi använder är från Indien, men det odlas också i Afghanistan och Pakistan.

Utöver varma maträtter ska även sallader och efterrätter stå till buds – och förutom afghansk mat också en del europeiska rätter.

– Vi kommer att ha lunchbuffé och efter lunchen mat från en á la carte-meny. Dessutom satsar vi på hemkörning av mat, menyn ska finnas på nätet så att man kan ringa och beställa hem mat.

Ska piffas upp litet

Innan Afg Restaurang öppnar ska restaurangsalen göras litet mer ändamålsenlig.

– Bland annat ska vi ordna om så här blir fler sittplatser och plats för ett buffébord. Vi ska också ha ett skilt rum som ett familjerum, så barnfamiljer kan sitta litet avskilt, säger Said Hashem Sodouri.

Vill utvidga

Hans mål är att ge gästerna en upplevelse.

– Gästen ska känna sig glad och tillfreds då den går härifrån, känna att den vill komma tillbaka. I vår kultur välkomnar vi gäster, säger Said Hashem Sodouri.

Framöver vill han gärna utveckla konceptet och växa.

– Det här är steg ett och här kommer tre personer att jobba. Men i framtiden hoppas jag kunna utvidga till andra orter.

Mer läsning