Nytt serviceboende står klart

Överlåtelsen av Esperis nya serviceboende i Gammelboda i Ekenäs gjordes i går. Serviceboendet, som består av tre enheter, rymmer drygt 50 personer.

Bygget av serviceboendet i Gammelboda har väckt intresse bland Ekenäsborna. Nu är det färdigt – i går överläts serviceboendet till Esperi.

Arbetsledaren från Rakennusliike Lehto, Niklas Nyman, är mycket nöjd med projektet.

– Det är skönt att få det färdigt. Det blev lite bråttom på slutet, men vi höll oss till tidsramen.

Det inledande mötet för projektet hölls med Raseborgs stad i mitten av juli i fjol. Nu har staden ett nytt privat serviceboende med tre byggnader, varav en av dem är ett radhus med stödbostäder.

– Serviceboendet är handikappanpassat med bland annat ramper, breda dörrar och handtag i duscharna och på handfatet. Det viktigaste är ju att de som bor här ska trivas och ha det bra.

Hemtrevligt både ute och inne

Då de började planera projektet ansökte de om bygglov för tre byggnader. Till en början fick de endast bygglov för två, men slutligen godkändes alla och därmed blev stödbostäderna verklighet.

– Jag tror att man egentligen hade tänkt bygga en butik på tomten. Huset är menat för personer som klarar sig ganska långt själva, men kanske behöver lite hjälp med matkasse och dylikt. Det blir en bra helhet.

Serviceboendet är indelat i två tomter – vårdhemmet Birgitta och hemmet Bergvik, samt stödbostäderna Bergvik.

– I vårdhemmet Birgitta finns det 34 platser, i hemmet Bergvik 17 och stödbostäderna är fem till antalet.

Utrymmena är ljusa och rymliga och gården kommer att prydas av gräsmatta och bland annat äppel- och päronträd.

– Det ska ju vara fint. På innergården har det också planterats jordgubbsplantor.

Mycket fokus på teknik

Som mest har arbetarna på serviceboendet varit 25. Målsättningen har varit att hålla tidtabellen och att vara så effektiva som möjligt.

– Vi har också försökt använda lokala företag till det mesta, bland annat för soptransport och lyfthjälp. Det är enklast att använda lokal arbetskraft.

Några utmaningar har det ändå funnits.

– Vårdhemmet Birgitta är en så kallad H-modell och modellerna utvecklas ständigt. De två andra byggnaderna var enklare, men vi hade en del utmaningar med att få tekniken att rymmas.

Speciellt för serviceboendet är att badrummen var färdiga från början. De anlände som stora sockerbitar till platsen.

– Människor har nog varit nyfikna och undrat vad vi haft på gång. Vi har stundvis haft publik då vi jobbat.

Hur skiljer sig det här serviceboendet från andra?

– Det är svårt att säga, men i det här serviceboendet är det stort fokus på teknik. Vi har installerat ett elektroniskt nyckelskåp som ger personal och boende olika rättigheter. Bergvärme används i serviceboendet och det är ju lite annorlunda också.

– Överlag tycker jag att det är roligt att en tråkig sandplan där det tidigare förvarats snö blivit uppiffad, tillägger Niklas Nyman.