Nytt år, nytt liv?

Någon kan vakna en morgon och just då bestämma sig för att det får vara nog. Det är dags för en förändring och den måste börja genast. Det kan gälla att börja ett "nytt" liv, sluta med en last eller ta itu med något som man alltför länge har skjutit upp.

Vanligare är i alla fall att ögonblicket för en förändring planeras mer noggrant.

En vanlig tidpunkt för en omställning är årsskiftet. Vem har inte gett ett nyårslöfte (och brutit det) och vem har inte någon gång sagt att sedan, nästa år, då ska det bli en ändring.

Den som inför det här årsskiftet har planerat något nytt har inte så lång tid kvar av sitt gamla liv. Ett nytt år kommer väldigt plötsligt trots att vi har vetat om att det närmar sig då vi ser i kalendern. Allting sker över en natt eller under en kväll då många av oss inte går och lägger sig förrän ett nytt dygn och därmed även ett nytt år har börjat. Och högst ett par dagar senare är man tillbaka i vardagslunken, på jobbet eller i skolan.

För stat, kommun, företag och organisationer är ett årsskifte en normal tidpunkt för förändringar eller åtminstone en omstart. Det är då som ett nytt budgetår börjar för de flesta och det är då som till exempel en del nya lagar ofta träder i kraft.

Jag undrar om årsskiftet är den optimala tidpunkten för en stor förändring på ett personligt plan. Det sker för snabbt och är egentligen bara ett nytt blad eller ett datum i almanackan.

För alla skolelever och studerande markerar det nya skol- och studieåret efter sommarledigheten och sommarlovet en verklig ny start. Man kommer upp i en ny klass eller kanske till och med börjar en helt ny skola. Också för lärarna betyder det att nya elever ska undervisas och eventuellt sker ändringar i läroplaner, timresurser eller annat.

Även för folk i andra branscher är nystarten efter det avbrott sommarsemestern utgör alltid lite omvälvande och ibland innebär det nya utmaningar. För mig ger den tidpunkten en betydligt större känsla av förändring och nystart än natten mellan 31 december och 1 januari.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Mer läsning