Nytt år med nytt jobb dröm för mången

Glad. Rörmokaren Jasmine Holmström, snart 22 år, är jätteglad över att hon fick jobb som motsvarar hennes utbildning. Bild: Johanna Lindholm

Ett nytt år står för dörren och mångas dröm är ett nytt jobb, eller ett jobb över huvud taget. En som nyss fått ett nytt jobb är Jasmine Holmström.

I mitten av november startade Jenny Sinisalo, tidigare Karisbo men numera bosatt i Vörå, Facebookgruppen Lediga jobb i Raseborg.

Karisbon Karin Svahnström är administratör i gruppen jämsides med Jenny Sinisalo och hon säger att gruppen är en succé.

– Vi behöver få fart på den här regionen nu och det här är ett sätt.

Hon tycker att gruppen ger möjlighet att snabbt och bra matcha arbetssökande och arbetsgivare med varandra.

– I synnerhet för unga som ändå hänger på sociala medier tror jag det här är en bra kanal. Tröskeln är säkert rätt låg för dem att skriva om sig själva där, säger Karin Svahnström.

Alternativa kanaler allt vanligare

Jenny Sinisalo jobbar själv som coach för bland annat arbetssökande och vet därigenom att andra kanaler än de traditionella tagit över en allt större del av arbetsförmedling.

– Två tredjedelar av de lediga jobben går via alternativa kanaler. Det kan vara så att den arbetssökande själv direkt tar kontakt med ett företag eller via andra kontakter eller så att man blir rekommenderad för ett jobb.

Jenny Sinisalo liknar rentav dagens jobbsökande vid att söka bostad.

Idén till Facebookgruppen fick hon via en liknande grupp i Österbotten.

– Jag har följt den gruppen länge och startade även en finsk grupp i södra Österbotten. Den har dessvärre inte slagit igenom, säkert på grund av att jag saknar ett kontaktnät där.

Under en klassträff med sina gamla klasskompisar från Karis märkte hon att flera var missnöjda med sina jobbsituationer och tänkte att hon ju också kunde grunda en grupp för Raseborg.

Fick jobb via gruppen

Gruppen har nu drygt tusen medlemmar och en som hittat jobb via sidan är Jasmine Holmström i Ekenäs.

Lördagen den 10 december skrev Jasmine Holmström ett inlägg där hon beskrev sig själv som en snart 22-årig tjej som söker jobb inom Raseborg.

Hon berättade också att hon är utbildad rörmokare och att hon tidigare jobbat både i butik och inom hemvården. Jasmine Holmström skrev därtill att hon är villig att ta det jobb som erbjuds och inte är rädd för att ta i.

Snabba tag

Det gav resultat. Fem dagar senare uppdaterade hon och berättade att hon fått jobb tack vare Facebookgruppen. De facto fick hon jobb redan måndagen efter lördagens inlägg och började jobbet på tisdag.

Det var Kenneth Jäkälä på Karis VVS-torg som hade råkat få ögonen på Jasmine Holmströms inlägg.

– Jag skickade ett meddelande till henne att hon skulle ringa för jag hade jobb att erbjuda och att jag gärna ville träffa henne. Femton minuter senare svarade hon att hon hade fixat skjuts och skulle kunna träffa mig genast då det passar mig.

Minimalt med pappersarbete

Han är verkligt nöjd med hur allt löste sig. Och framför allt med hur lätt det löste sig.

– Det gick så smidigt. Inget ont om arbetskraftsbyrån men om det hade gått via den hade det knappast gått så här snabbt utan jag hade fått fylla i en massa blanketter innan jobbet ens hade kunnat ledigförklaras.

Kenneth Jäkälä säger att det visserligen blir pappersarbete nu också, det slipper man aldrig, men inte alls i samma omfattning.

– Det är otroligt jobbigt med allt pappersarbete. Nu kom vi lättare undan.

Lätt som en plätt

Kenneth Jäkälä tycker Facebookgruppen är en utmärkt kanal för arbetsgivare och arbetstagare att mötas.

– Två telefonsamtal och så var det fixat. Det gick lika lätt som att köpa en glass i kiosken.

Han påpekar att det förstås ändå är upp till bevis för arbetstagarna i en dylik situation att bevisa att de klarar jobbet och sköter sig.

– Men det gör Jasmine. Hon arbetar med att isolera och med att dra golvvärme på Hartelas höghusbygge på Fabriksudden i Hangö och hon gör det bra.

Jasmine Holmström är jätteglad över sitt nya jobb. I februari skulle hon ha varit arbetslös ett år.

– Jag fick min rörmokarexamen 2014 men har jobbat med mycket annat, bland annat i K-supermarket och inom vård i hemmet. Om jag inte hade fått jobb skulle jag kanske börjat studera igen.

En ljusning anas

Överlag verkar det som om arbetsmarknaden ser en ljusning nu. Färsk sysselsättningsstatistik för november visar att arbetslösheten har en sjunkande utvecklingskurva.

Trenden visar att andelen arbetslösa arbetssökande i november i år var nästan 2 procent färre än för ett år sedan.

I Västnyland är arbetslösheten högst i Hangö. 12,3 procent av arbetskraften utgörs av arbetslösa arbetssökande. I Raseborg är siffran 10,3 procent, i Ingå 7,8, i Sjundeå 5,9 och i Kyrkslätt 9,7 procent.

I slutet av november var antalet arbetslösa arbetssökande sammanlagt 89 660 i kommunerna på området för Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland. Det är 1 706 färre än året innan.

I november fanns det 15 031 nya lediga jobb, eller 2 214 (17,3 procent) fler än året innan på den nyländska NTM-centralens område. De jobb det finns gott om är som försäljningsrepresentant, försäljare, lagerarbetare samt kontors- och hotellstädare.

Namn: Jasmine Holmström

Ålder: fyller 22 år den 4 januari

Utbildning: rörmokare

Familj: Pojkvän, två katter.

Fritid: med i Österby FBK.

Kuriosa: gillar att laga mat. Bästa maträtten är mofis specialare, det vill säga stekt "blå länkkorv" med ägg, serveras med kokta makaroner (fast mofis variant är med potatis).

1,9 procent färre arbetslösa arbetssökande i november i år än året innan. Långtidsarbetslösheten ökade ändå med 6,4 procent 4,1 procent färre arbetslösa unga än året innan 17,3 procent mer nya lediga jobb än förra året Jobbsökande

På Mol.fi kan man söka jobb.

Duunitori.fi är en annan kanal.

Om man skriver in "lediga jobb" eller "vapaat työpaikat" i Facebooks sökfält kommer en rad olika förslag upp, inte bara i Finland utan även i Sverige och Baltikum.

Ändringar från årsskiftet

I dag betalas inkomstrelaterad dagpenning för fem dagar i veckan och under maximalt 500 arbetslöshetsdagar.

Från årsskiftet sjunker antalet dagar som man får inkomstrelaterad dagpenning för till 400. Den som jobbat färre än tre år får dagpenning i 300 dagar.

Information om inkomstrelaterad dagpenning och hur du söker förmånen får du via Arbetslöshetskassornas samorganisation på adressen Tyj.fi.