Nytt affärsområde visar upp sig

Jippo. Kjell Danielsson från KMK-Invest och Sandra Lindholm från Younium ser fram emot lördagens stora vårjippo. Bild: Johanna Lemström

Doften av grillad korv blandad med glada skratt och ett gäng företagare och föreningar som presenterar sig och sin verksamhet – det utlovas vid affärsområdet Centro på lördag.

I det så kallade Västishuset i Ekenäs, numera Centro, och i den intilliggande fastigheten som förr var Sporrongs fabrik verkar i dag över femtio olika aktörer.

– Vi vill visa för allmänheten hur många företag och föreningar som verkar i de två byggnaderna. Det är ett växande affärsområde, säger Kjell Danielsson som tillsammans med sönerna Mats och Kim driver företaget KMK-Invest.

Det är KMK-Invest som äger Centro-fastigheten vid Genvägen 8 och Sporrongfastigheten vid Trollbergsvägen 12.

Stort jippo på lördag

Mellan företagen råder en god samarbetsanda – så pass att man lördagen den 21 april ordnar ett jippo tillsammans. Jippot är öppet för alla och pågår klockan 10–14.

– Många vet att Västra Nyland, Trainium gym & healthcenter och Loppis Trollet finns i Centro. Men här finns mycket mer, säger Kjell Danielsson och nämner bland annat släktforskare, Pomoväst och disponentbyrå KEW.

Hjälp med e-applikation

It-företaget Rait hör till dem som finns i Centro. Företaget har numera en butik i byggnaden, och Michael Sjöholm berättar att Rait är på plats på lördag för att presentera sin verksamhet och erbjuda digital hjälp.

– Vi kan till exempel hjälpa Västra Nylands läsare med att installera den applikation som gör att man kan läsa Västis på sin läsplatta eller i mobilen.

Dock behöver man ha koll på sina inloggningsuppgifter, för helt från noll eller utan inloggningsuppgifter blir det svårt med installationen.

– I sådana fall får man titta in hos Västra Nyland en vardag. Men på lördag kan vi i varje fall förklara och berätta hur man ska göra.

Den som är intresserad av tidnings- och tryckerihistoria kan ta en sväng ner i Centros källarvåning och besöka tryckerimuseet Typhörnan. Tidigare chefredaktören Olle Spring med flera finns på plats i museet. Vägg i vägg lockar Kerstins Lunchhörna med kaffe och gissningstävling.

Drop-in-coachning

I Sporronghuset finns bland annat Fotofabrikens studio, second handbutiken Fynda, Röda Korset, C. Lindholm Engineering och Younium.

Sandra Lindholm från Younium erbjuder gratis drop-in-coachning under lördagen.

– Så man får prova på vad det handlar om. Jag förevisar också mina utrymmen. Dessutom är barnmorskan Helena Takolander på plats och pratar om bland annat zonterapi, akupunktur och guasha, säger Sandra Lindholm.

Sedan starten har en del av hennes underhyresgäster bytts ut, men åtminstone en ny är på väg under våren.

– En massör, men mer avslöjar jag ännu inte, säger hon med glimten i ögat.

De flesta är med

De flesta av företagen och föreningarna i de bägge husen medverkar på något sätt i vårjippot.

Det ordnas en lekfull spårning på området, det bjuds på grillkorv och stadsdirektör Ragnar Lundqvist finns också på plats klockan 10-11.30.

– Jag ska gå runt med honom och presentera företagarna för honom, säger Kjell Danielsson.

Och förmodligen kan också besökarna byta några ord med stadsdirektören om man råkas i vimlet.

Mer läsning