Nyskriven pjäs om Mauno Koivisto sätts upp i Täkter

Vardagssysslor. I Täkter gillade Mauno Koivisto att sköta sin skog och hugga ved. Bild: Vidar Lindqvist

Mauno Koivisto ur ortsbornas synvinkel, det är kontentan i den nya pjäsen av Christoffer Holm. Premiär blir det i oktober 2019.

Täkter ungdomsförenings hus Ingbohed, ett stenkast från presidentfamiljens gård Hemmings i Ingå, är den självklara platsen för teaterpjäsen Mauno Koivisto – Täkters president.

Tystnaden, fälten och skogen lockade i början av 1970-talet en blivande president till det lilla samhället Täkter och gården Hemmings i Ingå.

Under åren blev Mauno Koivisto en respekterad president för nationen och en god granne i byn. Men vägen dit var lång och turbulent. Han arbetade sig upp genom tuffa förhållanden, krig och revolutionsförsök. På vägen växte samhällsintresset och snart fann han socialdemokratin. Därifrån gick han sin egen väg.

I Täkter fick byborna sig ett gott skratt då Koivisto cyklade förbi och säkerhetsvakterna inte hann med i takten. Tillsammans med sin Tellervo besökte han grannarna, funderade på när Täktervägen skulle breddas och skötte sin skog.

I politiken väckte han både framtidstro och misstänksamhet. Var den där Manu socialist, ville han faktiskt vända blicken västerut eller var han Sovjets marionett? Funderaren Koivisto överraskade många.

Som Finlands president ledde han till slut landet genom modernisering och normalisering och mot ett politiskt mera självständigt Finland efter Kekkonen-tiden. På vägen kraschade både ekonomin och Sovjetunionen.

Christoffer Holms nyskrivna pjäs Mauno Koivisto – Täkters president i regi av Ville Sandqvist berättar om fenomenet Manu sett med Täkterbornas ögon. Berättelsen tar publiken från Åbo hamn till Täkters skogar via Moskvas flygfält och Helsingfors politiska korridorer. Vem var den där Manu, varifrån kom han, och vart var han på väg?

Mer läsning