Nypotatisfestivalen i Bromarv drog mycket folk

Välbesökt. Potatisdag i Bromarv lockade många. Bild: Romi Rancken

Lördagens nypotatisfestival i Bromarv var lyckad. Syftet med festivalen var att sätta Finland på kartan gällande det gastronomiska finrummet. Förutom Bromarv byaråd var även Yrkeshögskolan Novia och Matregion Nyland medarrangörer.

Enligt forskare och arrangör Sam Pettersson var stämningen i Bromarv god fastän det fanns vissa elproblem. Det var mycket engagemang bland publiken. Det var varmt och fint väder och totalt kom drygt 200 personer till festivalen.

Det var även sång och musik. Pettersson hoppas på att nypotatisfestivalen i Bromarv kommer att bli ett återkommande evenemang.

På torget kunde bland annat potatistvättare köpas. Deltagarna var intresserade av potatisen och gick flera gånger om och provsmakade på potatissorterna för att besluta om vilken som var favorit.

Annabelle vann stort med 70 procent av rösterna, medan Jussi fick 20 procent av rösterna och Timo 10 procent av rösterna.

En ingenjörstuderande vid yrkeshögskolan Metropolia initierade idén om en smakpanel, eftersom yrkeshögskolan har haft projekt om potatis. Raseborgs köksmästare var inte på plats men tips för gårdagens överblivna potatis finns på Matregion Nylands Facebooksida.

Mer läsning