Nylands isolering upphävs omedelbart – gränserna öppnas under onsdagen

Öppnar. Nylands isolering upphävs med omedelbar verkan. Bild: Thomas Sundström

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger vid regeringens presstillfälle på onsdagen att Nylands isolering kommer att upphävas med omedelbar verkan.

Riksdagen kommer att behandla frågan på onsdagen och genast efter plenum öppnas gränserna. Statsministern vädjar fortfarande till medborgarna att stanna hemma och undvika onödiga resor.

Nyland isolerades den 28 mars för att bromsa spridningen av sjukdomen covid-19 som orsakas av det nya coronaviruset.

Nylands gränser har stängts för personer som saknar en giltig orsak att ta sig in i eller ut ur landskapet. Isoleringen har genomförts med stöd av beredskapslagen. Enligt lagen kan rätten att vistas eller röra sig på ett bestämt område förbjudas eller begränsas tillfälligt om det är nödvändigt för att avvärja en allvarlig fara som hotar människors liv eller hälsa.

Statsminister Sanna Marin (SDP) meddelade den 25 mars att landskapet Nyland isoleras från resten av Finland som en åtgärd för att bromsa spridningen av det nya coronaviruset. Isoleringen gjordes med stöd av beredskapslagens paragraf 118.

Isoleringen av Nyland trädde i kraft den 28 mars och varar till och med den 15 april.

Isoleringen innebär att all trafik mellan Nyland och resten av Finland som inte kan betraktas som absolut nödvändig har förbjudits. Polisen har med stöd av Försvarsmakten övervakat trafiken vid Nylands gränser sedan isoleringen började.