Nykomlingar och gamla bekanta på Ingås hantverkardag

Under årets hantverkardag i Ingå var det över 50 hantverkare som visade sina hantverk och sålde produkter. Det fanns också program för alla. För den musikintresserade bjöds det på allsång och för barn fanns det ponnyridning och smådjur.

Gunilla Nummi som väver band har deltagit i hantverkardagen ända sedan år 1975. Hennes mamma och mormor har även varit med så Nummi är den tredje generationen i sin släkt som visar upp hantverk under dagen. Hon berättar att det inte är många som har varit med lika länge som hon och att det är mycket som har ändras med tiden.

- Hantverkardagen har blivit mycket större än vad den var när jag var med för första gången. Då sålde man inte heller någonting utan visade bara upp hantverk, säger Nummi.

En sak som däremot inte har ändras under åren är stämningen.

- Det har varit väldigt bra stämning alla år. Musiken och allsången bidrar mycket till den goda atmosfären och det är roligt att träffa bekanta.

Nummi väver band som man sedan kan använda för allt möjligt. Hon väver också bland annat band som man har runt midjan i Ingå folkdräkt.

- Man kan använda de här banden för vad som helst egentligen. Det blir fint att sätta ett runt hatten eller så kan man exempelvis använda dem som handdukshängare, säger hon.

Rainer Lindström som täljer fåglar i trä har deltagit i hantverkardagen omkring tio gånger så han är inte heller något nytt ansikte på evenemanget. För honom tar det ungefär två dagar att tälja en fågel. Han har gjort det ända sedan har var 15 år och började jaga.

- Man börjar med yxan och sedan går man över till kniven när man börjar jobba mera på detaljerna. Jag målar också fåglarna själv så de är helt gjorda för hand, berättar Rainer Lindström.

Allt från metall till träd

Smeden Johan Lindström var med på hantverkardagen för första gången i år efter att ha blivit tillfrågad att delta i evenemanget. Han tycker att det är viktigt att det ordnas evenemang som får folk i gång i byn och att hantverkare får ett tillfälle att synas.

- Det är fint att vi får en chans att visa folk vad vi sysslar med för hantverk och även att människor får se att traditionellt hantverk inte har dött ut, utan det lever fortfarande, säger Lindström.

Han själv bytte yrke efter att ha suttit på ett kontor i 10 år för att få göra någonting med händerna.

- Varför jag valde att bli smed beror nog i grund och botten på att jag ville jobba med händerna och verkligen göra någonting konkret, berättar han.

Ett evenemang för hela familjen

Linn Wasström och Martin Måsabacka var på hantverkardagen med sin dotter Julie Måsabacka. De har också besökt dagen många gånger och tycker att stämningen alltid har varit väldigt fin och att det finns program för alla i familjen.

- Det var jättetrevligt att det första som vi möttes av var en ponny, den stod vi länge och tittade på med Julie, berättar Wasström.

Hon tycker också att det är fint att ingåbor får ett tillfälle att visa upp sina hantverk och att det ordnas roliga evenemang var man kan träffa bekanta.