Nygrundad förening gör det enklare att börja med rally

Nytt initiativ. Petri Varpenius (t.v.), Linda Varpenius, Johnny Söderström och Jan Söderström är alla med på var sitt hörn inom South West Motorsport. Bild: Jesper Sundström

I februari grundades South West Motorsport, en förening som ingår i den relativt nya organisationen HaMu. Bakgrunden är att man vill göra det enklare – och billigare – att köra rally.

För några veckor sedan ordnades det en rallytävling i Ekenäs. Som arrangör fungerade South West Motorsport, en nygrundad förening.

För tillfället har man drygt 60 medlemmar, men vice ordförande Jan Söderström intygar att det är en siffra som kommer att växa.

– Det finns definitivt en efterfrågan på att vara en del av det här. Målet är att vi skall bli så stora att vi kan ordna tävlingar utan allt för mycket problem.

HaMu är namnet på ett förbund som grundades för några år sedan. I princip riktar sig det hela främst till hobbyförare.

Framför allt handlar det om att sänka kostnaderna för att köra rally. Tävlingar arrangerade av det ursprungliga förbundet är dyrare.

– Du skall betala mycket och det finns alla möjliga föreskrifter som skall följas. Tanken med det nya förbundet är att i viss mån kringgå byråkratin och göra det billigare att köra rally, säger Söderström.

Tävlingar på kommande

South West Motorsport ordnade alltså sin första tävling i september. Tanken är ändå att det skall få en fortsättning och redan nu finns en del planer.

Bland annat funderar föreningen på att arrangera lopp både under vintern, men också senare under året.

– Vi märkte ändå senast att det blev mycket jobb kring arrangemangen. Men det var ju vår första tävling och så klart lär är vi oss mera hela tiden, säger föreningens ordförande Linda Varpenius.

Dock så finns det inte tävlingar i överflöd och samtidigt är träningsmöjligheterna inte de bästa i Västnyland. Varpenius berättar att man mer eller mindre är tvungen att ha tillgång till en privat och avstängd väg om man vill träna rally.

– Samtidigt finns det ännu heller inte så många HaMu-föreningar. Det är ändå ett relativt nytt förbund, men intresset för det här stort. Till exempel så kom det förare från Karleby för att delta i vår tävling, säger Linda Varpenius.

Mer läsning