Nyåret firas med pompa och ståt

Bild: Niklas Meltio

Hangö välkomnar Finlands jubileumsår med en unik ljusshow i Kyrkparken och i Sjundeå har även privatpersoner kunnat stödja det gemensamma fyrverkeriet i år.

– Så vitt jag vet har detta inte gjorts alls i Finland tidigare, åtminstone inte i den här skalan, säger Hangöföretagaren Anders Augustsson, som står för det praktiska genomförandet när Hangö välkomnar det nya året.

Klockan 18 börjar festligheterna som bland annat hämtar en ny slags ljusshow till Hangö för första gången. Ljusshowen innebär i praktiken att olika objekt i Kyrkbacken lyses upp i takt med musik.

– Vi kommer att lysa upp träd i backen, och det blinkar på olika håll och små fyrverkerier skjuts här och där. Det hela avslutas med ett stort fyrverkeri.

Augustsson tror att illuminationer kommer att bli vanligare i framtiden, eftersom den moderna teknologin möjliggjort det.

– Led-lampor börjar vara så billiga och det är lättare att få tag på styrenheter för dem. Om man skulle använda vanliga glödlampor till det här så skulle väl stan slockna när alla lampor slås på.

Tävlar med Pojo

I år är det företagare i Hangö, Hangö stad och Hangötidningen som står för festligheterna eftersom det är fråga om invigningen av Finlands hundraårsjubileum. På sikt är tanken att skapa en ny Hangötradition.

– Vi skulle vilja ha en lika stor fyrverkerishow som i Pojo men jag vet inte hur många företagare vi får med på det. Men vi hoppas att det blir en tradition, och större varje år, säger Augustsson.

Fyrverkerierna och ljusshowen i Hangö görs av Fyrverkeriskolan, ett av en handfull företag som sysslar med fyrverkerier i Finland. Anders Augustsson, som själv utbildat sig för att kunna skjuta raketer i samband med sina festligheter, kom av en slump i kontakt med Fyrverkeriskolans Uffe Cederqvist.

– Tack vare det handlar det nu mera om konst än att bara skjuta upp lite krut. Vi planerar var det smäller och tänker mera på den visuella helheten. Så det blir mera konstnärligt.

Tusentals vill se Pojoshowen

Att ha Pojo som måttstock när det gäller nyårsfyrverkerier är inte att göra det lätt för sig på något sätt. Sedan 1992 har företagare i bygden – i år är det 140 stycken – sponsrat ett mastigt spektakel på nyårsafton. Så sker även i år.

– Mellan fem och tio tusen personer brukar komma och se på fyrverkeriet, säger Jari Suvanto vid Pojo FBK som håller i de praktiska arrangemangen.

Kvällen börjar klockan 16.30 med program för barnen – bland annat korvgrillning, lotteri och brandbilsåkning utlovas. Efter att kyrkklockorna ringt in kvällen klockan 18 smäller det, och showen beräknas ta femton minuter totalt.

– Men man ska inte ha bråttom någonstans, för det är så mycket människor att trafiken löper långsamt. Vi brukar påminna folk om att reservera en timme extra i båda riktningarna.

Satsar på det gemensamma

I Sjundeå har företagarna för första gången i år även gett privatpersoner en möjlighet att delta ekonomiskt i det gemensamma fyrverkeriet. I praktiken har det skötts så att den som vill har kunnat köpa en blinkande reflexlampa i lokala företag i Sjundeå och intäkterna har gått till nyårsaftonens stora fyrverkeri i Sjundeå centrum.

– Många efterlyste möjligheten att delta i det gemensamma fyrverkeriet i stället för att köpa några egna raketer, säger Sjundeå företagares ordförande Kaisa Randström.

Efterfrågan på lamporna har varit god, men än finns det sådana kvar till salu.

– Fyrverkeriet blir minst lika stort som i fjol, lovar Randström.

Fyrverkeriet ordnas klockan 19 på nyårsafton och inleds med en hälsning av Sjundeå företagare och av kommunen. Raketerna avfyras på idrottsplan, och bäst syns showen från AKK-skolans gård.

Hangö, Kyrkbacken. Fyrverkeri och illumination kl. 18.

Pojo centrum. Programmet börjar klockan 16.30, fyrverkeriet klockan 18.

Sjundeå centrum. Festtal och fyrverkeri kl. 19.

Kyrkslätt. Program och fyrverkeri vid idrottsplanen i centrum kl. 19.

Lojo torg. Programmet börjar kl. 19.30, bland annat blåsorkestern Virkkalan torvisoittokunta och tal. Fyrverkeri cirka klockan 20.

Mer läsning