Nya vattenmätare gör fakturering rättvisare

Vattenförsörjningsverket i Sjundeå satsar på fjärrläsbara vattenmätare. Syftet är att förenkla faktureringen.

Sjundeå investerar kring två och en halv miljon euro i sitt vattenförsörjningsverk under de följande fyra åren. Nästa år är summan drygt 1,2 miljoner. Den största enskilda utgiften är utvidgningen av vattenförsörjningsverkets område till höghusen i Pickala, vars vattenförsörjning och avloppstjänster tidigare köpts av Prysmians fabrik i Pickala. Fabriken har meddelat att den slutar med tjänsterna, vilket ledde till att kommunen blir tvungen att ta över. Totalt beräknas projektet kosta 800 000 euro och största delen av investeringen faller på nästa år.

Vill hålla verket i skick

En annan stor utgift nästa år är saneringen av vattentaget i Barråsa.

– Det är en stor sanering. Vårt vattenförsörjningsverk är i bra skick nu men vårt mål är att också hålla det i skick, säger Sjundeås tekniska chef Markus Moisio.

Saneringen av Barråsa belastar budgeten med kring 300 000 euro nästa år. Nästan lika mycket, 200 000 euro, viks under de kommande åren för anskaffning av nya vattenmätare som kan avläsas på distans. Projektet att byta ut mätarna skulle påbörjas redan i år, men den danska leverantör som hade valts fick leveransproblem. Nu köper kommunen i stället in mätare från en tysk tillverkare.

– En helt ny generation av de här mätarna är på väg, men den danska leverantörens utveckling har fördröjts så att det är osäkert om de ens finns att få nästa år. Vi satsar därför på ett annat märke, säger Moisio.

Exakt förbrukning kollas

Fördelarna med fjärrläsbara mätare är att de gör faktureringen smidigare och noggrannare. Ingen behöver längre fysiskt gå till platsen för att avläsa mätaren och meddela resultatet till kommunen.

– Vi har redan en längre tid bett folk själva meddela vattenförbrukningen till kommunen och vi har litat på det. Men vissa har aldrig meddelat några siffror, så då har vi gjort en uppskattning och fakturerat enligt det. Nu blir det rättvisare eftersom vi kan fakturera enligt exakt förbrukning nästan på dagen, säger Moisio.

Den som är intresserad av sin vattenförbrukning kan därutöver köpa en tilläggstjänst av kommunen som gör att man via en display som installeras hemma kan följa med sin förbrukning i realtid.

Mer läsning