Nya utrymmen för sömmerska – blomaffär söker ny ägare

Hemsydd. Henna Ljung, som nyss öppnat en systudio med livsstilsbutik i Ekenäs, gör sina syarbeten hemma. Bild: Simon Karlsson

Efter över tio år i branschen tyckte Henna Ljung att det var dags att skaffa ett utrymme för sin systudio, och hon hittade det vid torget i Ekenäs.

Våren är här och det syns i företagslivet. I Ekenäs bubblar det bland småbutikerna, då sommarsäsongen närmar sig med stormsteg.

I onsdags öppnade Henna Ljung sin systudio och livsstilsbutik Hennas. Studiobutiken ligger i övre våningen av Evas Tyg, med en solig utsikt över torget.

– Jag har inte haft öppet så länge men nog har folk hittat hit, säger Ljung.

Ljungs affär erbjuder flera tjänster, men fokus ligger på festkläder.

– Jag syr klänningar, västar, flugor och andra festkläder efter beställning.

Ljung har i över ett decennium varit i branschen, som sömmerska och sedan 2009 också som företagare. Nu tycker hon tiden var mogen för en butik, ett ställe dit kunder kan komma utan besvär. Hon har utöver sina sytjänster även designföremål till salu, samt två mer eller mindre exklusiva klädmärken som hon säljer.

De stundande studentfesterna kommer antagligen att överösa henne med jobb.

– Ännu hinner man beställa studentklänningar, och jag erbjuder helhetspaket med alla tillbehör. Men det kan nog bli rusning snabbt.

Ljung håller med om att det är bra att nya företag lockas till Ekenäs centrum, då trenden ibland hotar gå åt andra hållet.

– Jag tävlar inte till exempel med Evas Tyg, fast vi är i samma lokal. Vi har olika delar av branschen.

Lottas till salu

Samtidigt som Henna Ljung inleder sin karriär som företagare med lokal vill Liselott Ekman se sin populära blomsteraffär Lyckliga Lotta säljas. Orsaken är inte att butiken skulle gå dåligt, utan enbart personliga.

– Butiken går jättebra, siffrorna är jättebra! Men jag har hittat ett nytt jobb som jag tycker mycket om, och så har jag problem med ryggen sen i höstas, så det känns som att jag vill sälja, säger Ekman.

Lyckliga Lotta hade redan en seriös köpare, men affären blev inte av då Ekman önskade sälja även lokalen som butiken verkar i, vilket köparen inte ville. Nu är rörelsen och lokalen på separata papper, så Ekman hoppas att en försäljning sker snart. Någon deadline för köp har hon inte tänkt sätta.

Jippo startade Janes säsong

Medan Lottas blomsterruljans fortsätter på Stationsvägen tills vidare har Janes Butik i Österby introducerat blommor under det som är första vårsäsongen. Jane-Sophie Forsstedt tog i december över det som var Agrimarket och sparkade i gång vårsäsongen med kaffebjudning på fredagen.

– Vi började lite skakigt i vintras men nu när solen har kommit fram och trädgårdsarbetena börjat så är jag nöjd. Och i dag har det varit extra mycket folk, konstaterar Forsstedt.

– Vi har numera också blommor, som inte fanns i Agrimarket, som jag odlar själv. Sedan har förstås vissa produkter fallit bort vid ägarbytet.

Men på det stora hela fortsätter arbetet som förr – foder, gödsel mylla – och nu även med blommor.

Mer läsning