Nya synvinklar på Sjundeå å

Skönhet. Heidi Holmlund har fångat många vackra ögonblick längs Sjundeå å och samlat dem i en bok. Bild: Heidi Holmlund

En ny fotobok om Sjundeå å ska väcka till insikt om hur vacker närmiljön kan vara.

Heidi Holmlund har gett ut fotoboken Sjundeå å – den dolda skatten. I boken finns fotografier av ån tagna under fyra år under alla årstider. Fotografierna åtföljs av dikter av Nina Katarina Alivirta, Arja Alho, Aki Rahikka och Kaj Blomqvist. Eljas Rahikainen har bidragit med en faktatext om Sjundeå å, som Krister Welander har översatt till svenska. Welander har också ritat en karta över ån.

Förutom att boken är ett led i Holmlunds studier till naturfotograf är den också en påminnelse till läsaren om vad vi har precis runt hörnet.

– Vi behöver påminnelser om att vi har det bra och vackert i vår närmiljö. Vi glömmer lätt bort det då allt känns trist och vanligt. Men speciellt här i Sjundeå-Kyrkslättstrakten finns det mycket vacker natur, säger Holmlund.

– Projektet har också varit en utmaning för mig själv, att varje gång kunna se min närmiljö på ett nytt sätt och hitta nya vinklar på ån även om jag i många dagar paddlat fram och tillbaka längs ån.

Måste lära sig för att se

Hon bor själv nära Sjundeå å och har för boken paddlat otaliga gånger längs ån. Projektet har varit en lärorik resa in i naturlivet kring ån.

– Om du riktigt vill se vad som händer längs ån så måste du först lära dig vad som kan hända och vem som rör sig var. För här händer massor hela tiden.

Under tidens gång har Holmlund lärt sig mycket om både djur och växter. Hon har sett allt från sländor till stora djur som rör sig mest då det är som tystast längs ån. På bilderna i boken har hon fångat hjortar, både små och stora fåglar, uttrar och en mårdhund.

– Jag har lärt mig att sätta på kartan var kungsfiskaren brukar tycka om att doppa sig, var och när fladdermössen dyker upp och var näktergalen sjunger.

Sluta skräpa!

Boken har också ett miljörelaterat budskap. Under sina turer på och längs ån har Holmlund ofta sett hur ån har skräpats ner.

– Jag har ofta suttit där på min färd och filosoferat över varför vi som människor är så att när vi blir mer civiliserade så blir vi också lata och börjar kasta skräp omkring oss? Jag har funderat mycket på hur vi ska klara av att få vår närmiljö till en bättre plats. Det är ju där vi måste börja. Så sluta skräpa! säger hon.

Förhoppningen med boken är därför att väcka folk till insikt om hur vacker naturen är längs ån och hur viktigt det är att ta hand om den.

– Jag är glad om jag lyckas väcka reaktioner som "oj farao vi har ju en ganska fin å".

Livet sker i naturen

Naturfotograferandet är Heidi Holmlunds motvikt till vardagslunken. Naturen ligger henne nära om hjärtat och hon tillbringar gärna mycket tid utomhus där hon rotar sig.

– Jag har en egen frissa i Hagalund och tycker att mitt jobb är ganska ytligt. Jag behöver få komma ner på marknivå. Det är där som livet egentligen finns och det är det som håller mig levande.

Mer läsning