Nya stjärnor intar manegen

Sirkus Finlandia har redan ett halvt dussin föreställningar bakom sig i årets turné. Efter starten i Karis för en vecka sedan följde Ekenäs, och därefter stod Vichtis och Forssa i turen. Nu under helgen hålls tre föreställningar i Tavastehus.

Så här håller det på ett halvt år framåt. När cirkuskaravanen slutligen anländer till Helsingfors i september och reser tältet där har ensemblen redan hunnit visa sin föreställning på imponerade 100 (!) orter.

Extra många finländska förmågor intar manegen i år. Cirkusdirektören Calle Jernström Jr säger att cirkusen vill erbjuda unga inhemska artister jobb och därmed fungera som ett språngbräde för dem ut i världen.

Det är långsiktigt tänkt och sådant tenderar att skapa ringar på vattnet. Återväxt gynnar hela branschen.

Jag tror att vi i Västnyland inte alltid förstår att uppskatta vår egen cirkusensemble, som Sirkus Finlandia faktiskt är. Det var i Ekenäs som cirkusen höll sin allra första föreställning i april 1976, och Raseborg är alltjämt dess hemort.

Verksamheten har gått i vågor och ekonomin har stundvis varit i botten. Men det är historia. Cirkusen har länge varit en stabil aktör som sysselsätter närmare 100 personer då turnén är i gång. Årligen lockas över 220 000 personer till föreställningarna.

Varje gång jag själv sitter i publiken slås jag av hur skickliga artisterna är. Den reflexionen har antagligen merparten av cirkusbesökarna haft under de 250 år som cirkuskonsten existerat i sin nuvarande form. Det var år 1768 som Philip Astley startade en ridskola i London, en show som snart kompletterades med jonglörer, lindansare, akrobater och clowner.

I fjol tog Finland med cirkuskonsten på sin nationella lista över levande kulturarv, vilket är en erkänsla för det jobb som görs i kulisserna. Uppskattningen kunde ytterligare växa. Cirkuskulturen har fått kämpa för det godkännande som den är värd.

Niclas Erlin Reporter