Nya restriktioner i Nyland – inga publikevenemang med över 20 personer

Det gäller att vara försiktig i Nyland just nu. Bild: Mostphotos

Från och med måndag förbjuds offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 20 personer i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Förbudet gäller i tre veckor.

Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla har nått den tredje och mest allvarliga fasen av coronaepidemin, samhällsspridningsfasen. På fredag informerade huvudstadsregionens koordinationsgrupp för coronaviruset om nya restriktioner för området och gruppen rekommenderade också Nyland att ta i bruk åtgärderna. Det dröjde heller inte länge förrän regionförvaltningsverket i Södra Finland meddelade att offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 20 personer förbjuds i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt mellan den 23 november och den 13 december.

Med offentliga tillställningar avser regionförvaltningsverket till exempel konserter, teaterföreställningar och idrottsmatcher med publik. Regionförvaltningsverket har dock inte befogenhet att fatta beslut om privata tillställningar (som familjefester). Dock kan sjukvårdsdistrikten och kommunerna ge rekommendationer om privata tillställningar.

I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare, för de senaste 14 dygnen över 100. Syftet med åtgärderna är att förhindra att epidemin accelererar strax före jul och att man då blir tvungen att införa ännu hårdare begränsningar.

– Om vi de närmaste tre veckorna sköter oss ordentligt har vi en möjlighet att fira julen i lugn och ro, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterade på fredagen om 461 nya fall av covid-19 under det senaste dygnet. Incidensen i hela landet är 58,7.

Hobbyverksamhet påverkas

I samband med huvudstadsregionens koordinationsgrupps presskonferens redogjorde gruppen också för vad som gäller för hobbyverksamhet och liknande. Som sagt är det alltså endast städerna i huvudstadsregionen som är i samhällsspridningsfasen (övriga Nyland är fortfarande i accelerationsfasen), men även när det handlar om hobbyverksamheten rekommenderar koordinationsgruppen att övriga Nyland väljer samma väg.

Jan Vapaavuori informerade om coronaläget i huvudstadsregionen på fredagen. Bild: Ari Sundberg/SPT

Koordinationsgruppen meddelade att en stor del av den hobbyverksamhet som städerna ordnar inomhus för vuxna ställs in från och med måndag. Med vuxna personer avses personer som har fyllt 20 år. Begränsningen gäller lagsport och annan idrott där man är i kontakt med andra. Man rekommenderar även privata aktörer att följa samma linje. Begränsningen gäller inte professionella idrottare.

Offentliga lokaler såsom bibliotek och simhallar får ha öppet och fortsätta ta emot hälften av sitt vanliga besökarantal. Elever i årskurs 7-9 ska börja använda munskydd i skolan. Rekommendationen gäller tills vidare. Man ökar också distansundervisningen i andra stadiets utbildning. På arbetsplatserna rekommenderar man att all personal använder munskydd. Personer som jobbar inom småbarnspedagogiken rekommenderas att använda munskydd i mån av möjlighet, speciellt personal som rör sig bland flera grupper.

Dessutom väntas nya åtgärder för restauranger, barer och kaféer. Vapaavuori säger att regeringen fattar beslut om dem i ett senare skede.

–  Det vi vill säga i dag är att situationen har blivit allt allvarligare under de senaste dagarna. Samtidigt finns det en risk att den blir ännu svårare. Därför är det viktigt att vi nu inför nya åtgärder och speciellt att människorna följer dem.

Mer läsning