Nya mål för Johan Berglund

Framgång. Johan Berglund var en av de stora vinnarna i kommunalvalet i Raseborg. Bild: Lina Enlund

Karisbon Johan Berglund var en av de stora vinnarna i kommunalvalet för en vecka sedan. Med 273 röster gick han in i Raseborgs fullmäktige med bred marginal.

– Det som jag är glad över att jag fått röster från alla håll, inte bara från Karis, säger han själv.

Johan Berglund, förmodligen mera känd som "Ödde", är en välkänd Karisprofil. Detta har han inte minst handbollen att tacka för. Med tretton vunna finländska mästerskap för BK-46, samt ytterligare två för HC Dennis i Åbo är han Finlands genom tiderna mest framgångsrika spelare i den genren.

– Och det är klart att jag har haft stor nytta i politiken av min bakgrund i handbollen, jag är van vid att jobba i ett lag, säger Berglund som ännu har ett sextonde guld, detta som tränare.

Stor framgång

Den senaste framgången kom dock inte i handboll, utan på ett helt annat plan. Johan Berglund blev en av SFP:s röstmagneter i kommunalvalet – med sina 273 röster blev han sjätte bäst totalt och fjärde bästa SFP:are efter Thomas Blomqvist, Anita Westerholm och Jan-Mikael Ekholm.

– Jag visste inte riktigt vad jag kunde vänta mig i valet, men jag utgick från att jag ettdera inte får några röster alls, eller sedan slår det till på allvar. Och det slog tydligen till på allvar. Under valkvällen var jag först litet osäker efter att förhandsrösterna kommit, men efterhand märkte jag att det gick ganska bra, säger Berglund.

Över huvud taget gav nu valet en klar signal för förändringar vad SFP beträffar. Thomas Blomqvists position som SFP:s starke man var förstås ohotad, men Westerholm, Ekholm och Berglund var alla nya i sammanhanget.

– Det är roligt och fräscht med nya namn och det visar också litet vad väljarna tycker. För min del blev det aktuellt med en kandidatur mot slutet av fjolåret då jag fick flera förfrågningar. Det kändes som om det var dags att försöka påverka också. Samtidigt var det ganska givet att det var SFP som gällde eftersom svenskan alltid varit viktig för mig.

Intressant situation

Berglund förde nu ingen större kampanj, men det räckte mer än väl till. Själv är han både överraskad och tacksam över framgången.

– Det som framför allt var viktigt för mig är att jag har en grupp med bakgrundskrafter bakom mig som ställt upp. Utan de personernas hjälp och råd hade jag aldrig gått med, för det var så mycket som var nytt.

Valet blev en framgång och gav dig ett starkt mandat. Vilken eller vilka poster aspirerar du på?

– Först och främst är det här saker som SFP-gruppen måste diskutera och bestämma. Men jag är intresserad av en plats i stadsstyrelsen eller i tekniska nämnden, däremot är jag inte ute efter någon ordförandepost. Men vi får se vad som händer.

Trygg stad

Det som Berglund också pratar mycket om är den enskilda människan. Han talar om ett skolnät som är tillräckligt nära, om ungdomarnas möjligheter att idka sina hobbyer utan större utgifter och en bra och människonära äldrevård.

– En annan sak som vi definitivt behöver är mera industri. Överlag vill jag att Raseborg skall vara en bra och trygg plats att leva i, oberoende var du bor. Jag är också beredd att samarbeta med alla, jag har ju inte varit med om att fatta några beslut tidigare utan kan starta från ett rent bord.

Till vardags arbetar Berglund som äldre konstapel och är dessutom inte heller enda polis i Raseborgs fullmäktige. Också överkommissarie Mats Lagerstam invaldes för SDP och det gjorde även pensionerade polisen Frank Holmlund – också för SDP.

– Med Mats har vi haft en bra stämning på jobbet och vi gratulerade varandra genast efter valet. Jag tror definitivt att jag har nytta av min yrkeserfarenhet också i kommunalpolitiken. Som polis kommer man i kontakt med hela samhället på alla plan, säger Johan Berglund som arbetat som polis i 27 år.

Frispråkig

Samtidigt har Johan Berglund som person aldrig varit speciellt tystlåten av sig – han var det inte som skottvillig högerback i BK när det begav sig och inte är han det nu heller. Det är han den första att medge.

– Och det betyder säkert att det finns de som tycker om det som jag säger och sedan finns de som inte alls håller med. Samtidigt behöver man ju nödvändigtvis inte känna mig för den sakens skull, utan man skapar i stället en bild av mig som kanske inte är helt sann.

Till den bilden bidrar också Berglunds minst sagt frispråkiga inlägg på Facebook. Men också där påpekar han att det gäller att se förbi ytan.

– Inte minst irriterar det mig när någon kommer och viftar med till exempel rasistkortet. Jag har många åsikter, men är absolut ingen rasist för den sakens skull. Tvärtom har jag många vänner och bekanta bland folk som kommit hit från annat håll och får ofta frågor av dem. Hur skulle de vända sig till mig om de inte litade på mig, frågar Berglund.

Johan Berglund

Ålder: 49 år

Yrke: överkonstapel

Parti: SFP

Familj: singel, tre barn varav sonen Ville också ställde upp i kommunalvalet.

Övrigt: Finlands mesta handbollsmästare för herrar med 15 guld. Har bistått både lag och idrottare som bakgrundskraft.