Nya lagar som begränsar livet ännu mera kan träda i kraft redan denna vecka – restauranger och barer stänger.

Bild:

Redan i morgon, onsdag ska en lag om att stänga krogar, restauranger och liknande platser där människor träffas vara klar för behandling i riksdagen.

Det sade statsminister Sanna Marin (SDP) utanför Ständerhuset i Helsingfors där riksdagspartierna och regeringen har hållit möte om ytterligare åtgärder för att begränsa spridningen av coronaviruset.

Marin vill inte spekulera i med hur snabb tidtabell den nya lagen träder i kraft med hänvisning till att det är upp till riksdagen hur snabbt riksdagen behandlar lagförslaget.

Beredskapslagen som trädde i kraft förra veckan möjliggör inte åtgärder för att begränsa privata näringars verksamhet på det sätt som planeras. Därför bereds den nya lagen i snabb takt som en normal lag i Arbets- och näringsministeriet.

Regeringen vill också införa begränsningar i rörligheten in och ut från Nyland där epidemin är värst. Men det finns juridiska utmaningar med hur en sådan restriktion ska kunna drivas igenom. Marin sade att regeringen fortsätter reda ut vilka möjligheter som finns att begränsa rörligheten.

Frågan om arbetsplikt för personer i kritiska yrken, som sjukvården, ska också drivas igenom. Grundlagsutskottet fann brister i förslaget och godkände det inte förra veckan. Nu går ett förbättrat förslag tillbaka till behandling i utskottet. Arbetsplikten innebär bland annat att övertidsrestriktioner och semesterrätten inte gäller på samma sätt som under normala omständigheter.

Oppositionen stöder ytterligare restriktioner

Kristdemokraterna är beredda att stödja alla regeringens åtgärder för att ytterligare stävja spridningen av coronaviruset, sade partiets ordförande Sari Essaya när hon gick ut ur Ständerhuset.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho sade att partierna hade ett brett samförstånd kring att striktare åtgärder måste vidtas för att undvika en katastrof.

Också det andra stora oppositionspartiet Samlingspartiet ställer sig bakom striktare åtgärder. Partiet hoppas att lagen om att stänga barer och restauranger kan träda i kraft så fort som möjligt. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo hoppas också att det införs restriktioner för att resa in och ut från Nyland.

Centerns gruppordförande Antti Kurvinen säger att beredskapslagen inte riktigt är anpassad till en kris som orsakats av en epidemi och att beredskapslagen kommer att ses över och förbättras.

Mer läsning