Nya kyrkoherden vill synas i vimlet

Delaktig. Mirja Harhanen hoppas att hon blir insläppt i församlingsbornas liv. – Kommunikationen måste gå åt båda hållen. Bild: Mira Strandberg

Sjundeå finska församlings nya kyrkoherde betonar gemenskap. – Kyrkan kan inte göra något helt annat än det som människor gör i sin vardag. Att vara tillsammans är viktigt, säger hon.

– Kan vi sitta ute?

Mirja Harhanen har suttit inne på pastorskansliet i Sjundeå hela dagen och vill gärna ta tillfället i akt och njuta av vårsolen när vi träffas. Att göra intervjun i naturen passar bra in på Harhanens värden och visioner.

– Det skulle vara jättetufft att föra gudstjänsten ut i naturen, i skapelsen. Till exempel en gudstjänst uppe på Krejansberget skulle vara fint, säger hon.

Församlingens viktigaste uppgift är att sprida glädjebudskapet om Jesus Kristus, säger Harhanen, och det är ett budskap som tillhör alla.

– Då måste vi också vara där alla är.

Det stora återvinningsjippot i Capella på veckoslutet, Sjundeå cup och Sjundeådagen är därför självskrivna evenemang att vara närvarande på.

– Jag vill synas där folk rör sig. Tidigare har jag alltid sagt åt mina chefer att kyrkan måste synas, nu måste jag ju förverkliga kravet själv, säger hon.

"Vi får och ska njuta"

Den springande punkten är nämligen följande: församlingen är ingenting utan människorna.

– Folk har på något sätt utlokaliserat församlingen och förhållandet till kyrkan. Man talar om att församlingen si och församlingen så, men det är ju människorna som är församlingen. Här i Sjundeå skulle det finnas stora möjligheter att bli delaktig bara folk skulle släppa in församlingen, säger hon.

Då Mirja Harhanen hade blivit vald till kyrkoherde i Sjundeå ställde hon sig en eftermiddag utanför affären i byn och frågade folk var de hade stött på församlingen och vad de skulle vilja att församlingen gör.

– Det vanligaste svaret var en brunch i kyrkan. Det som är viktigt för människor ska också vara viktigt för kyrkan, och att äta är ganska väsentligt. Också församlingen får betona hur viktigt det är att njuta av livets goda, så det inte bara blir tomma ord om att Gud ger oss av allt som är gott.

– Vi får och ska njuta – av människor, dofter och smaker. Nåden att vi alla får ta del av livets goda gör det ännu finare.

Fel väg ger ångest

Intervjun gör vi på finska, även om Harhanen till och med har studerat svenska. En vistelse i Danmark har ändå blandat packen så att svenskan har förpassats i periferin.

– Jag förälskade mig i det danska språket och mitt huvud rymmer inte så många språk åt gången. Men om ett år ska det gå att prata svenska, lovar Harhanen.

Att Harhanen först studerade svenska och matematik hade att göra med att hon inte ville bli präst.

– Jag tyckte inte att jag motsvarade den bild jag hade av präster. Jag tänkte att ingen som tänker som jag kan vara präst. Men fel väg har en tendens att ge ångest, och så gick det också för mig. Så jag tänkte att jag väl måste pröva med några kurser i teologi. Och så blev det så.

Sedan prästvigningen 2009 har hon jobbat med de flesta områden inom kyrkan – ungdomsarbete, familjearbete, mission, gudstjänstlivet och senast konfirmandarbete.

– Jag har alltid varit intresserad av att utveckla och koordinera, kanske man kan kalla det att leda också. Därför har jag också känt att jag "någon dag" är intresserad av att bli kyrkoherde. Nu kom chansen lite tidigare än jag hade tänkt.

Mer läsning