Nya konstnärer till Villa Snäcksund

Konstnärerna Heidi Lampenius och Ida Koitila flyttar till Ekenäs. Bild:

Vackra Villa Snäcksund i Ekenäs får nya invånare då konstnärerna Heidi Lampenius och Ida Koitila flyttar in nästa år.

Stiftelsen Pro Artibus styrelse att fattat beslut om att utse bildkonstnärerna Heidi Lampenius och Ida Koitila till nya stipendiater för residenshuset Snäcksund.

De kommer att flytta in i villan i januari 2017 för att bo och arbeta där i tre år.

Internationellt

Ida Koitila är född i Sverige, men bor och arbetar i Berlin sedan 2011. Hon arbetar med installation och skulptur och använder ofta gamla föremål i sina arbeten. När hon är ute och rör sig eller besöker loppmarknader hittar hon ofta uppslag för sina konstverk.

Koitila utexaminerades från Bildkonstakademin 2011 och har sedan dess aktivt deltagit i grupputställningar i Finland, Sverige och Tyskland. Redan 2012 hade hon två separatutställningar i Helsingfors. Senast var hon aktuell med en soloutställning på Finnland-Institut i Berlin.

Den andra konstnären Heidi Lampenius målar i stället storskaliga abstrakta målningar i akryl och bläck med utgångspunkt i naturen, minnet och seendet.

Lampenius utexaminerades år 2011 från Bildkonstakademin i Helsingfors. Hennes arbeten har tidigare visats i grupputställningar i Finland, Sverige, Singapore, Island, Taiwan och Italien.

I november är hon aktuell med en separatutställning på Helsinki Contemporary.

Ny möjlighet

Inom ramen för residensprogrammet Snäcksund kommer stiftelsen även att etablera ett kortvarigare forskarresidens, Torpet, i den lilla gårdskarlsbostaden som finns på området.

Skilt open call kommer att utlysas för det i ett senare skede.