Nya händer tar tag i Laserhuset

Ny och gammal. Hanna Kanerva tar över som massör i Laserhuset efter Eivor Wilkman. Med sig har Kanerva sambon Jonas Söderlund, vars huvudsyssla är ett jobb som brandman. Bild: Mira Strandberg

Tjänstepaletten i Laserhuset i Ingå får tillägg då massören Eivor Wilkman går i pension. Nya krafter tar vid och utvidgar tjänsterna med fysioterapi.

– Jag är bara ivrig, det ska bli spännande att se hur allt börjar rulla, säger Hanna Kanerva.

Kanerva och sambon Jonas Söderlund har tagit över massörsbordet efter Eivor Wilkman som har gått i pension. Samtidigt utökas de traditionella massörstjänsterna med fysioterapi och personlig träning, eftersom Kanerva har utbildat sig till såväl massör, personlig tränare som fysioterapeut.

– Jag hade inte alls tänkt bli fysioterapeut utan sökte in till utbildningen vid Arcada bara för att testa. Jag har alltid varit intresserad av kroppen och hur den fungerar.

Det intresset härstammar måhända från Kanervas idrottsliga bakgrund – som konståkare och utövare av flera andra idrottsgrenar var idrottsskadorna oundvikliga.

– Då blev jag bekant med fysioterapiyrket som klient.

Också Jonas Söderlund har idrottsbakgrund och har utbildat sig till idrottsledare och personlig tränare vid Solvalla idrottsinstitut. Sedan erbjöds han möjligheten att även gå en massörsutbildning där, vilket han nappade på.

– Det lät som en intressant grej som skulle göra min utbildning till ett bra paket. Via studierna har vi en bra grund att stå på, sen kommer erfarenheten bara genom att jobba, säger han.

Med beröm godkänt

Eivor Wilkman hann jobba som massör i tjugofyra år, tio av dem i Laserhuset, innan det blev dags för pension. Att just Söderlund och Kanerva tar över hänger ihop med att Wilkman utvärderade massörer vid Solvallas utbildningsprogram för massörer. Både Kanerva och Söderlund fick godkänt med beröm.

– Redan då sade jag åt Jonas, som är Ingåpojke, att om han stannar kvar i Ingå får han gärna ta över efter mig. Redan tidigare har han hoppat in då jag inte har haft möjlighet att ta emot kunder, säger Wilkman.

Kanerva är från Jakobstad men har bott i Ingå i ett drygt år.

– Jag trivs bra, det är litet och mysigt, säger hon.

Vid sidan om jobbet i Laserhuset jobbar hon också som massör och fysioterapeut i Esbo, något hon kommer att fortsätta med parallellt åtminstone en tid.

– Vi får se hur det räcker till med klienter här i Ingå när vi kommer i gång, men i början har jag åtminstone tänkt att jag är halva veckan i Esbo och halva veckan i Ingå.

Vågar ha ansvar

Eftersom hon redan i tre år har hunnit pröva på att fungera som egenföretagare känns inte steget till egen mottagning i Ingå så stort.

– Min pappa är företagare så den världen är bekant för mig. Jag har också alltid varit i ledarroller och vågat ha ansvar. Jag är ivrig för jag tycker om att pröva på nya saker.

– Jag har ju fått en bra mjukstart i några år redan, så för mig är det inte så nytt. Sakta men säkert har jag hela tiden fått mera klienter, säger Söderlund,

Han jobbar som brandman i Esbo men har som mål att ta emot klienter i Ingå under en eller två dagar per vecka.

Mer läsning